Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Twente Actueel Nieuws Succesvolle EHBO-oefening in vier seizoenen
7 juli 2015 |

Succesvolle EHBO-oefening in vier seizoenen

​De afdelingen Hellendoorn, Rijssen en Twenterand van het District Twente organiseerden afgelopen zaterdag 6 juni een gezamenlijke EHBO-oefening bij de Scouting Rijssen.

​Het initiatief tot deze gezamenlijke oefening kwam voort uit de wens van deze afdelingen om elkaar beter te leren kennen en van elkaar te kunnen leren. Thema van de dag was '4-Seasons', waarbij de deelnemers oefeningen kregen die in ieder seizoens thema waren aangekleed. Het doel van de oefening was dan ook het samenwerken tussen verschillende afdelingen, werken onder druk tijdens crisisincidenten en het leren communiceren met je teamleider en de centrale post.

De dag startte met een gezamenlijke kennismaking. Aanwezig waren zo'n 30 EHBO'ers, 20 scouting leden 6 lotussen en 1 centralist van de verbindingsdienst. Daarna gingen de deelnemers in vier groepen uiteen.
Voor het seizoen Herfst was een aanrijding waarbij fietsers betrokken waren, in scene gezet. Toevallig kwam EHBO-team als eerste ter plaatse. In een open plek in bos was het seizoen zomer gecreëerd waarbij een festival gaande was, en mogelijk slachtoffers waarbij alcohol en drugs in het spel waren. In de winter scène was een slachtoffer door het ijs gezakt en omstanders die probeerden te helpen hadden inmiddels veel snijwonden. Voor het thema zomer was een kennissessie ingericht waarbij de deelnemers een vragenlijst moesten invullen over hun kennis van de EHBO.

 

 

Aan het einde van de dag bleken alle aanwezigen terug te kijken op een leerzame en succesvolle dag. "Gecompliceerd letsel bracht ons toch ineens in verwarring", "Doordat de slachtoffers zo goed geïnstrueerd waren, was het ook een echte oefening voor ons" , "Leerzaam; dit zouden veel meer afdelingen samen moeten doen!", waren enkele reacties na afloop.
 

Draaiboek

Volgens de organisatoren, Gerard Marsman, Anita Kampherbeek en Johan Nijboer is het draaiboek door alle afdelingen in Nederland prima te gebruiken. "Je hebt een locatie als deze scouting nodig, verder is het draaiboek nu rond en mag ieder er gebruik van maken."