Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Twente Actueel Nieuws Rode Kruis zoekt jong talent voor landelijk bestuur
4 april 2014 |

Rode Kruis zoekt jong talent voor landelijk bestuur

Het Nederlandse Rode Kruis start vandaag met een landelijke zoektocht naar een nieuw jong bestuurslid. De noodhulporganisatie wil jong talent, creativiteit en een frisse blik in huis halen om mee te denken over het werk van het Rode Kruis en het aantrekken van jongeren in het bijzonder. Het nieuwe Jong Bestuurslid krijgt een volwaardige stem binnen het landelijk verenigingsbestuur. Dit betekent een plaats naast bestuursleden als  Zijne Hoogheid Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, van Vollenhoven en bestuursvoorzitter Inge Brakman.
 
“We zien dat jongeren steeds minder automatische binding hebben met instanties dan de generaties voor hen en op zoek zijn naar wederzijds voordeel van hun vrijwillige tijdsinvestering. Ze geven bovendien vaak de voorkeur aan meer projectmatig, kortstondig vrijwilligerswerk. Dit vergt een aanpassing binnen onze organisatie naar een concreet aanbod van interessante, afgebakende projecten voor jongeren waarbij ze hun netwerk, passie en kwaliteiten kunnen inzetten en ontwikkelen. En dit hebben we ook in gang gezet”, aldus Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis.
 
Daarom besloot het Rode Kruis vier jaar geleden om jongeren een actieve stem in het Landelijk Bestuur te geven. Masooma Yousufzai, toen 23 jaar, en Johanneke Tummers, toen 22 jaar, werden destijds verkozen tot Jong Bestuurslid. Ze kregen de opdracht om ervoor te zorgen dat volgende generaties zich ook verbonden zouden voelen met het werk van het Rode Kruis. De zittingstermijn van Masooma Yousufzai zit er na 3,5 jaar op, maar de taak van de Jong Bestuursleden nog niet. Jong Bestuurslid Johanneke Tummers blijft nog twee jaar aan om samen met het nieuwe talent een goede overdracht en werkverdeling te waarborgen.
 
Resultaten
Yousufzai en Tummers hebben niet stilgezeten in de afgelopen 3,5  jaar. Zo hebben ze een nieuw jongerenbeleid geschreven en geïmplementeerd; een jongerenstructuur binnen het Rode Kruis opgezet om de 4000 jonge vrijwilligers meer kennis en ideeën te laten delen; en inspirerende jongerenactiviteiten geïntroduceerd waaronder Eerste Hulp bij Festivals en de Masterclass. “Het was een enorme eer en boeiende taak waarin ik veel  geleerd heb over besturen en de organisatie van humanitaire hulpverlening in binnen- en buitenland. Als Jong Bestuurslid was ik nieuwsgierig, enthousiast en wilde ik zoveel mogelijk doen. Soms gaan dingen langzamer dan je zou willen en soms boek je succes; dat hoort allemaal bij de functie. Hoewel ik stop als bestuurslid, zal ik het Rode Kruis altijd een warm hart toedragen”, aldus Masooma Yousufzai.
 
Aanmelden t/m 20 april
Op de website www.rodekruis.nl/jongtalent is meer informatie te vinden over de zoektocht naar het nieuwe bestuurslid en de aanmeldingsprocedure. Geïnteresseerde jongeren tussen de 18 en 25 jaar kunnen zich via het aanmeldingsformulier tot en met zondag 20 april aanmelden.