Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Twente Actueel Nieuws Nieuwjaarsreceptie Rode Kruis Hof van Twente
15 januari 2014 |

Nieuwjaarsreceptie Rode Kruis Hof van Twente

​Het Rode Kruis gebouw in Goor was jarenlang naamloos, maar kan nu eindelijk bij naam worden genoemd: “de karsenmoat”. Dit naar een veldnaam die is gevonden in de archieven van de Stichting Historisch Goor. In het grijze verleden bevonden zich in deze buurt een aantal kleine kavels met kersenbomen, de 'kersenmaat', op z’n Twents 'karsenmoat'. Dit in navolging van het Rode Kruisgebouw in Markelo dat 'n veern hof' heet, de verre hof/tuin.

Ook in 2013 is weer veel werk verzet. In gebouwen van Markelo en Goor zijn de nodige aanpassingen gedaan. In Delden is het clubhuis van Rood Zwart beschikbaar gekomen voor Rode Kruis activiteiten. Maar het meest belangrijk zijn natuurlijk de activiteiten ten behoeve van de (eenzame) ouderen en minder bedeelde medeburgers in de Hof. Het bekende zomercafé, inmiddels in Goor, Markelo en Delden, met jaarlijks honderden deelnemers, maar ook de welfare, het rolstoelwandelen, de uitstapjes, de gezamenlijke maaltijden, de scootmobieltochten, enz. Daarnaast is er natuurlijk ook het sociaal vervoer met voor rolstoelen aangepast busjes. Deze worden niet alleen ingezet voor eigen activiteiten, maar ook bij andere Rode Kruis afdelingen en sociaal maatschappelijke organisaties. Eén bus is dringend aan vervanging toe. De subsidiekranen druppelen alleen nog maar, dus moet er op andere wijze geld worden gevonden. Het tekent de dynamiek en inventiviteit van de club, in no time is er uit de vrijwilligers een commissie gevormd die zich ten doel heeft gesteld om voor eind 2014 een nieuwe bus af te leveren. Er is veel geld nodig, een aangepast bus kost ca. 95.000 euro.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Rode Kruis werden ook 11 jubilarissen gehuldigd.
Erkenning voor 30 jaar: de dames Drent, welfare; Hollander, 1e hulp en zomercafé; Beumer, coördinator wwp en 1e hulp. De heren Schonewille, chauffeur wwp en vakantie; Broekmaat, kaderinstructeur en 1e hulp. Allen uit Markelo.
Erkenning voor 10 jaar: de dames Hamers (Goor), welfare; Brummelhuis (Goor), scootmobielclub; Stoelhorst (Markelo), welfare. De heren Leunk (Markelo), chauffeur; Groteboer (Diepenheim), chauffeur.

bron: www.deweekkrant.nl