Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Twente Actueel Nieuws Jaarlijkse busreis Rode Kruis Losser
17 mei 2015 |

Jaarlijkse busreis Rode Kruis Losser

Dinsdag 12 mei was het jaarlijkse dagje uit voor ouderen en vrijwilligers van Rode Kruis Losser. Met aangepaste bussen van Ter Beek Reizen werd de reis ondernomen.


Na uitgezwaaid te zijn door Dorothy Oosting  (ambassadrice van Het Nederlandse Rode Kruis – Twente) en Harry Stopel (interim voorzitter  afd. Losser) zijn wij met 45 gasten en 9 vrijwilligers om 10.40 u. vertrokken. Via een mooie route gingen we richting de Lutte, waar wij links het Arboretum en in het centrum  de Hellehond zijn gepasseerd. Langs een mooi Mariakapelletje  gingen wij, langs het huis van Herman Finkers, naar Beuningen en via  Havezathe Het Everloo naar Rossum. In de bus werd inmiddels getrakteerd op een lekkere bonbon en een consumptie. Voor Rossum reden we nog even langs café ‘t Peuleke (bekend van de serie “van jonge leu en oale  groond” van TV Oost), waarna wij richting Agelo reden. 

In Agelo hebben in het jaar 1620, 11 a12 boeren brood uitgedeeld aan de arme mensen. Hierna zijn wij richting Reutum (gemeente Tubbergen) en door Tubbergen  gereden naar Langeveen, waar wij tegen 12 uur bij restaurant de Waayer aan kwamen voor een driegangen diner. De gasten en vrijwilligers hebben genoten van een heerlijke maaltijd wat wij ook goed konden zien want op sommige tafels waren de schalen helemaal leeg. Om 14.25 u. zijn we weer vertrokken en gingen richting Vasse waar wij langs het bekende restaurant van Tante Sien kwamen. Via het Nederlandse plaatsje Hezingen ging het naar  het  Duitse plaatsje Hesingen en zagen wij rechts  het natuur gebied het Springendal (bronnendal) waardoor de watermolens worden gevoed. Links zagen wij het natuurgebied de Paardenslink.  Na de Hooidijk reden wij via Oud- Ootmarsum over het riviertje de Dinkel  waarna wij langs de Sterrenwacht de Cosmos, door Latrop kwamen. Hier gingen wij richting Denekamp waar  links het klooster Noord Deurningen staat, een vroeger kinderinternaat. De Duitse grens werd weer gepasseerd en we kwamen over het riviertje de Vechte waar “Hannes de zeehond” uit Tierpark Nordhorn ontsnapte en via de omheining de vrijheid tegemoet is gezwommen. De Duitsers hebben hem overal gezocht maar konden Hannes niet vinden. Ondertussen zat Hannes al in Pieterburen bij Lenie ’t Hart. Toen de Duitsers hier achter kwamen zijn ze naar Pieterburen gegaan en wilden Hannes meenemen naar Nordhorn, maar Lenie wilde Hannes niet meer kwijt. Er is een rechtszaak aangespannen en de rechter heeft beslist dat het een Duitse zeehond was, dus moest Hannes weer terug naar Nordhorn. Toen de Duitsers Hannes op kwamen halen was Hannes inmiddels al ontsnapt naar de Waddenzee. Lenie wist natuurlijk van niets. Hannes was weer terug in zee. Via Uelsen en Getelo gingen wij de grens weer over  waar wij om 16.10 u.  bij de “Manderveense Aardbei” aankwamen. Hier hebben wij koffie en thee gedronken en een grote wafel met aardbeien en  heel veel slagroom gegeten. Na de  koffie  zagen we nog een film van ca. 20 minuten over het telen,  groeien en plukken van de aardbeien. Alles in en rond de kwekerij had iets te maken met de aardbei, zoals de koffiekannen, dienblad  met een rood emmertje en zelfs op de w.c. was alles rood en deed het denken aan een aardbei. Hierna konden wij in het winkeltje het nodige inslaan en de kweekkassen bezichtigen.  Om 17.20 u. zijn wij weer vertrokken en rechtstreeks naar Losser gereden. In de bus werd nog een consumptie en bonbon aangeboden en omstreeks half  7 waren we weer in Losser. Iedereen was vol lof over deze dag. Allemaal gelukkige gezichten, de gasten waren er weer een dagje uit geweest en de vrijwilligers moe maar voldaan.


Tijdens de busreis zijn de gasten ook geïnformeerd over Zelfredzaamheidsactiviteiten. Het voornemen ligt er om dit jaar nog met de workshops 'Risico’s in en om het huis' en 'Sterk door je netwerk' te starten.
Vooraf zal er eerst overleg plaatsvinden met de wijkteams in de kerkdorpen en diverse zorg- en welzijnsinstellingen.


Alle busreizen die wij namens het Rode Kruis in Losser hebben gemaakt zijn een groot succes geweest. Wij hebben 2 busreizen (extra lange bussen) per jaar en hebben tot nu al meer dan 25 busreizen gehad. Van de tocht zijn ook weer foto’s gemaakt die op een inloopmiddag zullen worden getoond. Iedere maandagmiddag heeft de afdeling Losser in samenwerking met zorggroep St. Maarten zo’n inloopmiddag waar steeds  90 à 100 gasten komen.
De volgende busreis staat gepland voor donderdag 17 september. Hiervoor hebben zich al weer  29 gasten  aangemeld.