Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Twente Actueel Nieuws Geslaagde oefeningen veiligheidsregio Twente
8 november 2013 |

Geslaagde oefeningen veiligheidsregio Twente

In heel Nederland zijn afgelopen dagen oefeningen gehouden door de Veiligheidsregio’s. Politie, brandweer, ambulance, Nederlandse Rode Kruis, GHOR (Geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio) en eenheden van Defensie oefenden samen de meest uiteenlopende scenario’s. Ook in Twente werd er volop geoefend.

In Kloosterhaar werd een bijzondere duikoefening gehouden. Duikers van Brandweer Twente werkten samen met duikers van de Marine en de Maritime EOD bij een oefening, waarbij tientallen slachtoffers uit een verongelukte en te water geraakte passagiersbus moesten worden gehaald en aansluitend moesten worden vervoerd en behandeld.

In de ochtend werd er o.a. geoefend met het speciale duikteam van het ATP (Arrestatie Team Politie). Hoewel de brandweer altijd als eerste uitrukt als het gaat om levensreddend handelen, kan het nodig zijn dat er ondersteuning wordt gevraagd van defensieduikers. Zo mogen de duikers van de brandweer niet dieper gaan dan 15 meter, terwijl de defensieduikers hiertoe wel bevoegd zijn. Daarnaast werken duikers van defensie met geavanceerdere apparatuur. De samenwerking met de Maritieme EOD was voor de Twentse brandweerduikers nieuw.

Ook nieuw voor de MGD was de inzet en samenwerking met de SIGMA's uit de veiligheidsregio IJsselland en de veiligheidsregio Twente. Er is door allen zeer goed gewerkt en het is ervaren als heel bijzonder, mede ook omdat bijvoorbeeld de trauma-aanpak bij Defensie toch net iets anders is dan de civiele aanpak. Ook was er tijd voor vragen en uitleg.

Ook werd door de Kolonel-arts en door de Kapitein Commandant Geneeskundige aan het SIGMA-team inzicht gegeven in de iets afwijkende militaire termen en medische protocollen. Heel specifiek werd er door de Sergeant Majoor VP van de Koninklijke Marine aan een SIGMA lid, die een 'waterslachtoffer' mede behandelde, uitleg gegeven hoe hier mee om te gaan en wat wel en wat niet mag worden gedaan.

Kortom, de oefeningen zijn door beide SIGMA teams als heel nuttig en vooral leerzaam ervaren.


​Foto's: Erik Schaddelee