Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Twente Actueel Nieuws Gastlessen en voorlichting door HOR werkgroep Twente/IJsselland
13 februari 2017 |

Gastlessen en voorlichting door HOR werkgroep Twente/IJsselland

​Op woensdag 8 februari is de nieuwe HOR werkgroep Twente/IJsselland bij elkaar geweest. Het humanitair oorlogsrecht (HOR) bestaat uit regels die het doel hebben menselijk lijden tijdens conflicten te beperken en te voorkomen. Zo mogen burgers niet worden aangevallen en zijn bepaalde wapens verboden. Voor miljoenen mensen zijn deze regels letterlijk van levensbelang. Het Rode Kruis maakt wereldwijd mensen bewust van het oorlogsrecht.

In Nederland is al lang geen oorlog meer. Toch worden we hier ook geconfronteerd met oorlog. Via kranten, internet, tv en films worden wij dagelijks geconfronteerd met verschrikkingen in gewapende conflicten als Syrië en Afghanistan. Vluchtelingen uit oorlogsgebieden komen naar Nederland en wij sturen Nederlandse militairen naar oorlogsgebieden. Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat wijzelf, als vrijwilligers, maar ook de jeugd op school leren dat in oorlog niet zomaar alles mag en dat in het humanitair oorlogsrecht regels zijn vastgelegd die mensen beschermen.

Om dit te bereiken gaan de voorlichters van de HOR werkgroep gastlessen verzorgen op scholen in Twente.  We hebben echter afgesproken de komende maanden éérst voorlichting te geven aan de Rode Kruis afdelingen over Humanitair Oorlogsrecht.

Meer informatie of een voorlichting aanvragen?
Bel of mail: 
Marianne Stevelink, mstevelink@rodekruis.nl / 06-41529740 
of Petra Kleinnibbelink, pkleinnibbelink@rodekruis.nl     Artikel delen?