Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Twente Actueel Nieuws AED's in Almelo nog onzichtbaar
20 maart 2012 |

AED's in Almelo nog onzichtbaar

 

pagina 10 / 08-03-2012

Door Freke Remmers en Linda Hilberink
Almelo telt nu 31 AED's die 24/7 bereikbaar zijn, maar dat betekent niet dat het er echt maar zo weinig zijn. Er zijn ook veel niet geregistreerde AED's, die bijvoorbeeld bij bedrijven of in scholen hangen. Ze worden pas meegeteld als ze worden aangemeld op www.lekenhulpverlening.nl. Als iemand een hartstilstand krijgt en een AED-vrijwilliger een alarmsms krijgt om hem of haar te reanimeren, dan wordt aan de hand van die website aangegeven waar de dichtstbijzijnde AED is. Als binnen zes minuten wordt gereanimeerd, is er een grotere kans op overleven dan als het langer duurt. Een ambulance is niet altijd zo snel ter plaatse.
Het aantal defibrillators is nog lang niet genoeg, zegt Henny Ganseman, secretaris van het Rode Kruis Almelo. "Volgens de richtlijnen van Ambulance Oost moeten er binnen elke cirkel van 500 meter vier AED's zijn. In Almelo zou het aantal dus verdubbeld moeten worden." Zover wil hij echter niet gaan. "We willen een redelijke dekking in de buurt. Dat betekent tussen de 40 en 45 AED's."
Om het aantal AED's in Almelo én het aantal Almeloërs dat zo'n AED kan bedienen (nu 276) te vergroten is er het AED-platform gevormd, een samenwerking tussen onder meer de gemeente, het Rode Kruis, Ambulance Oost en woningcorporaties. "We willen alle AED's beschikbaar maken voor het publiek. Enerzijds door ze aan te melden op de website, anderzijds door de AED's naar buiten te verplaatsen. Veel scholen hebben bijvoorbeeld wel een AED, maar dit is in het gebouw. Als de school dicht is, kan er niemand bij."
Buiten moet er wel een 'hufterproof' kastje omheen worden gebouwd. "Dat kost zo'n 1.500 euro", zegt Ganseman, die er gelijk aan toevoegt dat het Rode Kruis een potje heeft gereserveerd om bedrijven en scholen daarvoor over de streep te trekken.