Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Tsunami Solid House - liever duurzaam dan gehaast

Solid House - liever duurzaam dan gehaast

De Nederlandse hulporganisatie Solid House Foundation (SHF) bouwt met steun van het Nederlandse Rode Kruis een nieuw dorp even buiten Pottuvil aan de Sri Lankaanse oostkust. Het dorp, met de naam Inspector Eatham vervangt de huizen van 150 Tamilfamilies die even buiten Pottuvil woonden in een heel laag gelegen gebied. Hun hele wijk spoelde weg door de tsunami. SHF werkt nauw samen met de plaatselijke hulporganisatie Sewalanka. En, heel belangrijk, samen met de toekomstige bewoners. Directeur Wim Stroecken van SHF legt uit waarom dat zo belangrijk is.

 

 Solid House liever duurzaam dan gehaast-1.jpg"Wij hebben duurzaamheid hoog in ons vaandel staan. Dat betekent onder meer dat je de toekomstige bewoners op alle mogelijke manieren betrekt bij de bouw van hun dorp. Daardoor kost het wel allemaal meer tijd voor we concreet kunnen bouwen. Je moet je de cultuur van het land eigen maken. Je krijgt te maken met verschillende talen die gesproken worden en dus moet je met tolken werken. En inspraak kost tijd.

"Onze projectmanager ter plekke heeft in de planningsfase daar waar het kon zoveel mogelijk vaart gemaakt. Dat was goed en hij heeft dat op een hele goede manier gedaan, met al zijn voelhorens wijd open. Daardoor is er al een heleboel bereikt. Maar we moeten ons nu realiseren dat het tempo daarna lager zal zijn dan wij zouden willen. Dat is erg belangrijk, anders is er het gevaar dat we dingen gaan doordrukken en de bewoners afschrikken."

Bouw

Je moet voorkomen dat mensen achterover gaan leunen en zeggen; "nou vooruit doe het dan ook maar op jullie manier" en dat dan de betrokkenheid weg is.
Stroecken: "Ja precies. Je bouwt wel hún dorp. Dus zij moeten de layout van het dorp bepalen, de architectuur. Ik ben ervan overtuigd dat deze methode veel beter is dan wat sommige andere organisaties doen. Die zetten zo snel mogelijk een paar huizen neer, laten de foto´s zien aan hun achterban en verdwijnen weer. Zonder te vragen of die huizen wel zijn wat de bewoners willen. Onze methode gaat uit van de behoefte van de bewoners. Wij werken vraaggestuurd."

Inkomen

Maar duurzaamheid gaat voor SHF nog een stap verder. Stroecken: "We kijken uiteraard naar de kwaliteit van de woningen. We letten erop dat het onderhoud minimaal is. Maar ook dat het huizen zijn waar meerdere generaties mee uit de voeten kunnen. Ze moeten mooi zijn, prettig en passen in de omgeving. Maar we kijken ook naar de financiële structuur van het dorp. We kijken naar de producten waarmee de mensen in hun onderhoud voorzien en of we dat ook kunnen verbeteren."

IKEA

Solid House liever duurzaam dan gehaast-2.jpg

SHF vroeg een aantal designstudenten eens te kijken naar o.a. aardewerk en mattenvlechtwerk dat de bewoners van Inspector Eatham maken. Stroecken: "De studenten hebben een paar kleine veranderingen voorgesteld, zodat het wel hún ding blijft maar toch de afzetmarkt groter kan worden. We hebben contacten bij de Wereldwinkels, die het aardewerk mogelijk willen gaan verkopen. En we hebben ook gesproken met Ikea, dat erover denkt deze producten in het assortiment op te nemen."
 
 
 
 
 
 
 

Brug slaan

Niet alleen het nieuwe dorp profiteert van de ontwikkeling. SHF kijkt verder. Stroecken: "Wij bouwen huizen voor 150 Tamil-families die tamelijk geïsoleerd wonen in een gebied met verder overwegend moslims. Vanouds gaat dat goed, er zijn geen problemen. Maar er zijn ook vrijwel geen contacten over en weer. Dat willen we proberen te veranderen.

Bouwmateriaal

"Onze Sri Lankaanse partner voerde bouwmateriaal aan vanuit een gebied veel verderop, waar zij altijd hun bouwmateriaal kopen. Wij hebben voorgesteld daarmee grotendeels te stoppen en het bouwmateriaal te kopen van de moslims in Pottuvil. Die verdienen daaraan, dus zij profiteren mee van de wederopbouw. Maar er ontstaan ook contacten over en weer wanneer die bouwmaterialen worden afgeleverd.
"En we willen nog een stap verder gaan. Inspector Eatham krijgt een prachtig infocentrum. Met de nieuwste computers en een goede internetverbinding. Echt een vooruitgang. We willen kijken of het mogelijk is dat ook open te stellen voor de moslims uit Pottuvil. Ook dat is duurzaamheid; proberen een brug te slaan tussen beide bevolkingsgroepen."