Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Tsunami Hoe helpt het Rode Kruis

Hoe helpt het Rode Kruis

Om de manier te begrijpen waarop het Nederlandse Rode Kruis werkt in de getroffen gebieden, is het goed te weten hoe het Rode Kruis in elkaar zit. Er zijn 185 landen met een Rode Kruis- of Rode Halve Maan-organisatie. Die maken met elkaar deel uit van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan IFRC in Genève.

Hoe helpt het Rode Kruis.jpgAls er ergens in de wereld een natuurramp gebeurt, komt de steun aan de bevolking in de eerste plaats van het nationale Rode Kruis of Rode Halve Maan. Als de ramp voor hen te groot is, zoals bij de tsunami van Tweede Kerstdag 2004, vraagt de nationale vereniging hulp aan de federatie of aan één of meer zusterverenigingen. De plaatselijke vereniging blijft daarbij de leiding houden. Het is immers hun land; zij kennen de cultuur en de mensen.


Het is dus niet zo dat het Nederlandse Rode Kruis naar Sri Lanka en Indonesië is gegaan en daar maar gewoon aan de slag is gegaan. Het Sri Lankaanse en het Indonesische Rode Kruis hebben het IFRC en het Nederlandse Rode Kruis om hulp gevraagd.
 
Op 28 maart 2005 werd het eiland Nias voor de Sumatraanse kust getroffen door een aardbeving die samenhing met de beving die de tsunami veroorzaakte. Het Indonesische Rode Kruis PMI had door de tsunami-ramp niet de mogelijkheid daar adequate hulp te bieden en vroeg ons die hulp te leveren.
 
De doelstellingen van het Rode Kruis.
 
Wij werken zoveel mogelijk met lokale mensen. We willen bereiken dat de bevolking het idee heeft dat het hun projecten zijn waarbij wij een helpende hand bieden. En niet onze projecten die zij in de schoot geworpen krijgen. Dat is met name van belang bij projecten rondom gezondheid, schoon water en sanitair. Lokale vrijwilligers worden opgeleid om voorlichting te geven op het gebied van gezondheid en ehbo, met de bedoeling dat zij hun kennis overdragen op anderen. Bovendien moet de plaatselijke bevolking zelf het onderhoud van de water- en rioolvoorzieningen regelen.
 
Het Rode Kruis gelooft in duurzaamheid. Wij willen onze hulp zo aanbieden dat mensen er ook op langere termijn beter van worden. Dat betekent dat we de tijd nemen om precies te kijken wie welke hulp nodig heeft en hoe die het beste te regelen is. Zomaar een smak geld geven is misschien op de korte termijn een uitkomst voor mensen, maar het ontwricht de lokale economie.