Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Tsunami Een nieuw huis voor Sunil en Madhuka

Een nieuw huis voor Sunil en Madhuka

Even buiten Balapitiya staat het nieuwe huis van Sunil Gayasiri. Het dak zit erop. Zodra Sunil de laatste financiële bijdrage van de overheid ontvangt, kan hij zijn huis afmaken. Er moeten nog kozijnen in en de electriciteit is nog niet af.
Tekst en foto´s: Patrick Fuller, communications coordinator IFRC Sri Lanka
Een nieuw huis voor Sunil en Madhuka-1.jpg

Electricien Sunil raakte bijna alles wat hij bezat kwijt bij de tsunamiramp. Het enige wat hij nog overhield was zijn koelkast, die hij terugvond op het dak van de buren. Na de ramp bouwde Sunil een houten hutje naast de resten van zijn huis. Daar woont hij nu al twee jaar met zijn vrouw Madhuka en hun vijfjarig zoontje, die ook Sunil heet.
 
 

Regen

"Ik kan niet wachten tot we dit huisje uit kunnen" zegt Madhuka. "Tijdens de moesson loopt het regenwater zo van de hoofdweg dwars door de hut. En we zitten ook te dicht bij het strand. Het ruisen van de golven ´s nachts maakt onze zoon bang." Sunil en Madhuka begonnen in september met de bouw van hun nieuwe huis. Nu ruim twee maanden later is het bijna af.

Samenwerken

Rode Kruis-vrijwilligers Navindra en Romesh controleren regelmatig of alles bij de bouw naar wens verloopt. Het Rode Kruis organiseert tweewekelijkse zogeheten vooruitgangsbijeenkomsten. Daar komen de families bijelkaar die meedoen met het wederopbouwproject van het Nederlandse Rode Kruis. Beneficiary Relations Manager Kanthi Hewakankege legt uit dat de bijeenkomsten zijn bedoeld om mensen aan te zetten tot samenwerking. "We vertellen mensen niet wat ze moeten doen, maar stimuleren ze om ervaringen te delen en informatie uit te wisselen. Mensen komen samen en geven elkaar tips. Over welke bouwvakkers je het beste kunt inschakelen en over waar je korting krijgt als je met z´n allen bouwmaterialen inkoopt."

Kritiek

Als onderdeel van die bijeenkomsten gaan de betrokkenen ook bij elkaars huis-in-aanbouw kijken. Ook daar geven ze advies en soms kritiek. Sunil vertelt: "Ik realiseerde me dat ik een fout had gemaakt toen een buurman me erop wees dat ik in een deel van m'n huis een steunmuur was vergeten. Ik ben blij dat hij de fout in een vroeg stadium zag. Anders hadden de muren het dak niet kunnen dragen."

Metselen

Een nieuw huis voor Sunil en Madhuka-2.jpgIn een dorp iets verderop kijkt de 70-jarige Beting Fernando toe op zijn kleinzoon Dhanushka´s nieuwverworven metseltalent. Beide mannen verloren hun huizen tijdens de tsunami. En beiden bouwen hun huizen opnieuw op, naast elkaar. Beting hoeft alleen nog de muren van zijn huis te schilderen en dan is het af. De 26-jarige Dhanushka is nog niet zover. Hij moet de buitenmuren nog metselen.

Uiteen

De familie Fernando heeft het erg zwaar sinds de tsunami. Het gezin van Dhanushka is uitelkaar gevallen. Zijn vrouw is uit geldnood naar Jordanië vertrokken, waar ze werkt als dienstmeid. Dhanushka zelf werkt als dagloner. Dat betekent dat hij elke dag opnieuw op zoek moet naar werk. Daardoor kan hij niet voor zijn kinderen zorgen.
Zijn zoontje van vier wordt door opa Beting en zijn vrouw verzorgd. Maar die zijn te oud om voor twee kinderen te zorgen, dus zijn dochter van zes woont noodgedwongen bij haar andere oma, zo´n honderd kilometer het binnenland in. Dhanushka: "Hopelijk kan mijn vrouw later dit jaar terugkomen en zijn we weer allemaal samen."

Hulp

Medewerkers van het Rode Kruis houden gezinnen zoals dat van de Fernando´s een beetje extra in de gaten. Alle deelnemers aan het project moeten binnen vier maanden na het begin van de bouw hun huis af hebben. Kanthi Hewakankege's team is ervoor om ze daarbij te helpen waar ze kunnen. "Soms is onze rol bijna die van maatschappelijk werker. Zo hadden we laatst een geval waar de bouw van een huis stilviel. De man had een drankprobleem ontwikkeld. Wij hebben toen de overheid ervan weten te overtuigen om de financiële bijdragen aan de vrouw uit te betalen. Zo verdween het geld niet meer in de drank maar bleef het beschikbaar voor de herbouw van hun huis." Dhanushka is vastbesloten zijn huis op tijd af te hebben. "Als mijn grootvader dat kan, dan kan ik dat ook", zegt hij breed lachend.