Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Tsunami Bouwen volgens de sterren

Bouwen volgens de sterren

Wie huizen bouwt in Sri Lanka moet over een flinke portie geduld beschikken. Eerst moet een aantal bureaucratische hobbels worden genomen. Daarna moet je zorgvuldig uitzoeken of alle gedupeerden die om je hulp vragen, die ook wel echt nodig hebben. Dat hele proces duurt vele maanden. Kunnen we dan eindelijk beginnen met bouwen? Nou, lang niet altijd. Want het moet natuurlijk wel auspicious time zijn: de voorspoedige tijd zoals aangegeven door astrologen en waarzeggers. Bouwen volgens de sterren-1.jpg
 
Sri Lanka heeft een bevolking van ruim 20 miljoen mensen. Zeventig procent van hen zijn Theravada-boeddhisten. Zij houden zich doorgaans nauwgezet aan de regels die het geloof aan ze stelt. Zo wordt vóór elk belangrijk moment in een mensenleven eerst een astroloog geraadpleegd die de gunstigste tijd vaststelt. 
 

Vier maanden niet

Vóór het bouwen van een huis zijn er zo al vier perioden waarin je vooral geen funderingen, deurkozijnen of daken moet beginnen te bouwen: als de zon in het sterrenbeeld Vissen, Tweelingen, Maagd of Steenbok staat. Op dagen dat het volle maan is, wordt niet gewerkt. Dat zijn vrije dagen, bedoeld voor meditatie.
Je weet wanneer je niet kunt beginnen met bouwen. Nu moet je nog weten wanneer wel. Daarvoor raadpleeg je een waarzegger. Deze bepaalt het dag, maar ook het tijdstip. Als je pech hebt, is dat 's ochtends heel erg vroeg.
 

Pooja

Het bouwen van een huis begint met een pooja; een gebedsdienst op de plek waar de eerste schep de grond in gaat. Op deze plek komt de eerste steen te liggen. Dat is in Sri Lanka een holle steen, gevuld met acht waardevolle zaken. Een flesje met een medicijn bijvoorbeeld, en een aantal munten. De steen wordt gelegd door het hoofd van de familie. Hij legt hem de richting die door de waarzegger is bepaald. Die bepaalt ook hoeveel eerste stenen er moeten worden gelegd en waar. Elke steen kost 350 roepiah. Dat is omgerekend bijna 2,5 euro.
Tijdens de ceremonie wordt gevraagd om de zege van God en om bescherming. En je vraagt de Bahirawas, de geesten van de Aarde permissie om hier te bouwen.
 

Bouw

Ook de bouw van het huis is aan regels gebonden. Soms bepaalt een algemene regel de plaats van de voordeur. Hij mag bijvoorbeeld niet naar zee openen, omdat dan de geesten van de zee vrij spel hebben in je huis. De waarzegger bepaalt waar de deur wel moet zitten. Als het kozijn staat, wordt er een grote X van planken op getimmerd. Dat moet voorkomen dat mensen het huis binnegaan vóór het af is. Want wie een onaf huis betreedt krijgt last van negatieve energie. De enige die er wel door mag is de timmerman.
 

Kokosmelk

Is het huis af, dan wordt het officieel in gebruik genomen. Ook nu weer op de dag en het tijdstip dat de waarzegger heeft aangegeven. Er wordt speciale olie aangestoken; het lint wordt doorgeknipt en iedereen gaat naar binnen. Daar wordt in het midden van het huis een pot met kokosmelk boven een vuur tot koken gebracht. Als de melk het eerst aan de oostkant van de pot overkookt, betekent dat geluk voor de bewoners. Er worden mantra's gezongen. En dan worden de gasten uitgenodig aan de feestelijke maaltijd.
 

Glaasje water

De eigenaar van het huis komt met een dienblad met een glas water en biedt dat zijn gasten aan. Als gast wordt je geacht het blad aan te raken, om te laten zien dat je de uitnodiging accepteert. Onze Rode Kruisgedelegeerde Arjan Blanken kende dat gebruik niet. De eerste keer dat hij zo'n ceremonie meemaakte, nam hij het glas dankbaar aan en dronk het leeg. Nu kon verder niemand meer voor de lunch worden uitgenodigd...
Toen Arjan wegging, vertelde hij zijn opvolgster dat het niet de bedoeling was het water op te drinken. Ze had het goed onthouden, pakte het glas en hield het vast zonder eruit te drinken. Pas na enige tijd werd haar duidelijk dat ze het terug moest geven, omdat anders opnieuw verder niemand voor de lunch kon worden uitgenodigd. Had ze nou maar vooraf een goede waarzegger geraadpleegd...