Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Nieuws Uitstapje Wonen in Goirle
16 januari 2013 |

Uitstapje Wonen in Goirle

Het onbekende

De jonge mensen zitten in de leeftijdsgroep tussen 20 en 30 jaar, maar hebben het ontwikkelingsniveau van een 7- of 8-jarige. Ze kunnen niet zelfstandig wonen en leven. Ze hebben verschillende soorten hulp nodig, de een wat meer dan de ander.
Noud: “We nemen de jongeren in groepsverband mee in het ‘gewone’ leven. Zo hopen we dat ze iets minder angstig zullen zijn om het onbekende buiten hun beschermde omgeving.”

Herten voeren

Na een eerste kennismaking zijn we naar de Rode Kruisbus gegaan, waar de zes gasten  hun plaats mochten kiezen. We vertrokken naar De Zonhoeve, een boerderij waar herten worden gefokt. Hier kregen we uitleg over de leefomstandigheden van de herten en waarom een hert elk jaar zijn gewei verliest. Ook hebben we een groep herten gevoerd. Vervolgens zijn we doorgereden naar de Loonse en Drunense  Duinen. In Bos en Duin zijn we iets gaan drinken en daarna zijn we de duinen ingegaan.

Boomstam

Wandelen in de duinen is voor de jongeren een situatie, die hen zichtbaar onzeker maakt, maar de begeleiding maakt het hen makkelijker op een manier die voor buitenstaanders niet eens merkbaar is. Cindy pakt de hand van Noud als ze het pad inslaan, dat voor haar onbekend is. Noud is haar vertrouwd dus overwint ze haar angst en loopt stilletjes naast hem verder. Een stukje verderop zie ik een verandering op haar gezichtje: ze geniet van de zon en de prachtige duinen. Met een beetje (veel) hulp durft ze zelfs op een boomstam te gaan zitten! Noud kent de achtergrond van de kinderen en speelt handig in op hun gedrag. Ze voelen dat hij hen begrijpt.

Een groot hart

Lars is nieuw in de groep. Hij vindt de duinen eng en daarom doet de begeleidster alsof zij hulp bij het wandelen nodig heeft en biedt haar arm aan. Zij weet dat Lars niet door de duinen durft te lopen als zij hem niet helpt. Ze praat over K3, de favoriete muziekgroep van Lars om zijn gedachten af te leiden. Lars kijkt voortdurend naar het zand. Allemaal nieuw en eng voor hem, maar hij loopt verder. Zijn begeleidster tekent met een stok een groot hart in het zand: Lars houdt van Josje (van K3). Lars glundert en ontspant. Hij vergeet zelfs dat hij de steunende arm heeft los gelaten en helemaal zelfstandig midden in de duinen staat!

Echt restaurant

Rob doet het na: Rob-hartje-Maartje! Rob heeft ontdekt dat hij sparappeltjes kan wegschoppen! “Kijk eens wat ik kan!” Op de terugweg ontdekt hij zelfs hoe hij de sparappeltjes terug aan de boom kan hangen: hoog de boom in gooien! En de bladeren knisperen zo gezellig onder zijn sloffende voeten.
Lopende door de duinen vertelt Noud: “We gunnen deze kinderen natuurlijk het buiten spelen in het zand, klimmen in de bomen en eten in een echt restaurant. Nee, geen biertje bij het eten! Dat doen we misschien als we weer thuis zijn.”

Keus uit 6 gerechten

Na de duinen zijn we vertrokken naar Den Bosch waar we gingen eten bij restaurant Croy de Pettelaar. Hier mochten we een keuze maken voor een voorgerecht (6 verschillende), een hoofdgerecht (10 keuzes) en een nagerecht (ook weer 6 verschillende keuzes). Hierna reden we terug naar Goirle. Bij thuiskomst hebben we gezamenlijk nog koffie gedronken. En toen kwam het toegezegde biertje (malt), waar al de gehele dag over gesproken was.
Het was voor ons allemaal en vooral voor de jongeren een prachtige dag. Gelukkige gezichten bij de jongeren, die een ervaring rijker zijn. Een ervaring die ze wellicht ooit nog nodig hebben. Daar doen we het als Rode Kruis voor. Een plezierreisje? Noodzaak in een plezierig jasje.
 

WIG

Het ouderinitiatief Wonen in Goirle (W.I.G) is een initiatief van ouders, die een kleinschalige vorm van wonen voor hun geestelijk en/ of lichamelijk gehandicapte kinderen hebben gerealiseerd midden in de eigen woonomgeving.

Dank aan ABAB

Het uitstapje werd door het Rode Kruis Tilburg mogelijk gemaakt en financieel ondersteund door een schenking van ABAB accountants.
 
Tekst:  Anne Marie Beeke, coördinator Communicatie
Noud Dekkers, coördinator Bijzondere vakanties