Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Nieuws Telefooncirkel Rode Kruis: Goirlenaren zorgen voor elkaar
20 mei 2012 |

Telefooncirkel Rode Kruis: Goirlenaren zorgen voor elkaar

​Veilig gevoel en leuke contacten

Het concept is eenvoudig: de telefooncirkel staat onder begeleiding van een vrijwilliger van het Rode Kruis. Deze vrijwilliger belt ’s morgens rond een vast tijdstip de eerste deelnemer op de lijst. Die persoon belt vervolgens de tweede op de lijst. Zo wordt de telefooncirkel rond gebeld. Omdat meestal een vaste belvolgorde wordt aangehouden, kunnen deelnemers dagelijks op een telefoontje van een vertrouwd persoon rekenen. De laatste op de lijst belt de vrijwilliger. Deelnemers die wat uitgebreider met elkaar willen kletsen bellen elkaar na de belronde terug of spreken af om wat te gaan doen die dag. Jozef van den Corput (coördinator Sociale Hulp Rode Kruis Tilburg): “Er ontstaan vaak leuke contacten uit de telefooncirkel. Mensen worden uit hun isolement gehaald.”

Aandacht voor elkaar

De telefooncirkel biedt een stukje zorg en veiligheid. Wanneer een contactpersoon niet opneemt of een deelnemer zich zorgen maakt over iemand uit de belcirkel, dan wordt dit doorgegeven aan de Rode Kruisvrijwilliger. Deze gaat bij de betreffende deelnemer kijken en schakelt zo nodig hulp in. Zo draagt de telefooncirkel bij aan een gevoel van veiligheid. De telefooncirkel is bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan regelmatig contact of mensen die minder mogelijkheden hebben om anderen te ontmoeten. Bijvoorbeeld door leeftijd, handicap of ziekte.

Telefooncirkel benadrukt de kracht van mensen

De gemeente Goirle omarmt het initiatief van het Rode Kruis Tilburg en omstreken. Inge van der Horst (beleidsadviseur Welzijn): “De telefooncirkel sluit naadloos aan bij ons welzijnsbeleid ‘Back to Basics, De Nieuwe Koers’. Dat gaat uit van de kracht van mensen – van wat ze allemaal nog wél kunnen in plaats van wat ze niet meer kunnen.” Ook de zelfredzaamheid van mensen wordt door deelname aan de telefooncirkel vergroot, vindt wethouder Sjaak Sperber (Wmo, Zorg, Kunst en Cultuur): “Mensen kunnen langer zelfstandig blijven wonen als er iedere dag iemand informeert hoe het met ze gaat. Hulp is dan altijd nabij.”

Meedoen aan de telefooncirkel?

Heeft u behoefte heeft aan regelmatig contact?
Uit veiligheidsoverwegingen of gewoon voor de gezelligheid?
Kent u iemand die voor deelname aan de telefooncirkel  in aanmerking komt?
Of lijkt het u leuk om als Rode Kruisvrijwilliger een telefooncirkel in Goirle te begeleiden?
Bel dan voor meer informatie of een intakegesprek het Rode Kruis Tilburg (013-5425163, maandag tot en met donderdag tussen 13.30 en 16.30).
Of stuur een e-mail naar  info@rodekruistilburg.nl o.v.v. ‘telefooncirkel Goirle’.