Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Nieuws Spelletjesmiddag
4 april 2012 |

Spelletjesmiddag

​Maatschappelijke stage

Arny van de Zanden (mentor) is trots op hoe haar leerlingen de middag hebben ingevuld. “Onze kinderen hebben allemaal een vorm van autisme. Voor hen is dit dus éxtra spannend.” De kinderen van de Frater van Gemertschool Tilburg (speciale school voor middelbaar onderwijs) vervulden tijdens de spelletjesmiddag hun maatschappelijke stage.

Drempels

“Onbekende situaties met onbekende mensen voelen voor hen heel onveilig”, aldus Van de Zanden. “Een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk. Ik vind dat ze het bijzonder goed gedaan hebben. De kinderen hebben echt hun best gedaan en zichzelf over heel wat moeilijke drempels heen gezet.”

Cake ronddelen en spelletjes doen

Aan het einde van de ochtend werden de kinderen op school opgehaald om de komst van de senioren op het Rode Kruisgebouw voor te bereiden. Daar was werk aan de winkel: de lunch voorbereiden en de spelletjes klaarzetten. Bij het arriveren van de senioren stonden de scholieren klaar om de mensen met een rolstoel naar binnen te rijden. Tijdens het koffiedrinken moest iedereen natuurlijk op een plakje cake worden getrakteerd. Perfecte gastheren en -vrouw dus!

Spelletjes van vroeger en nu

Na de lunch was het tijd om samen spelletjes te spelen, zoals sjoelen, kegelen en voelbingo. Wat vonden de scholieren er eigenlijk zelf van? Sjoerd (13): “Ik vond het erg gezellig. Ik zou het best nog wel eens een keertje willen doen. Maar ik zou dan wel wat meer spelletjes van nu willen spelen.” Jeffrey (13): “Ik vond het echt leuk vandaag en ik vond ook de spelletjes leuk om te doen.”

Iets ondernemen met ouderen

Sjannie Peeters (65) en Marie-José van Eerdewijk (61) wonen allebei in Zonnehof. Zij zijn altijd in voor een gezellig uitje en vonden het dan ook een geslaagde middag. Sjannie: “Het was erg leuk om iets met de kinderen te doen. Ik denk ook dat het voor hen heel leerzaam was om met oudere mensen iets te ondernemen. Daar komen ze toch niet zo snel mee in aanraking.” Als het aan de dames ligt zijn ze er dus de volgende keer weer bij.

Rolstoel recht voor de sjoelbak

Veel van de bewoners van Zonnehof en De Bijsterstede hebben hulp nodig. Zij zijn dementerend of slecht ter been. De kinderen stonden klaar om hen waar nodig te helpen. Jac Breij (bestuurslid Sociale Hulp): “Het was leerzaam voor de kinderen, want ze hebben ervaren dat veel mensen echt afhankelijk zijn van de goede zorg en de oplettendheid van hun begeleiders. Zo kunnen ze iemand in een rolstoel niet zomaar voor een sjoelbak neerzetten. Ze moeten goed kijken of de rolstoel goed staat, zodat diegene ook echt bij de sjoelstukken kan en kan gaan spelen. En dit deden ze heel goed! Ee positieve ervaring dus voor het Rode Kruis en voor de kinderen.”

Zorgvrager en Rode Kruis samenbrengen

Jozef van den Corput (coördinator Sociale Hulp) benadert zijn doelgroepen heel bewust: “Wij proberen steeds de zorgvrager bij onze zorg te brengen. Daarvoor gaan we actief op zoek naar mensen die niet vaak buiten komen en naar mensen die dreigen te vereenzamen. Hierbij hebben wij de hulp van verzorgers en huisartsen nodig. Daarom gaan we bij zorgcentra langs en bij huisartsenposten. En dat werkt tot nu toe heel aardig!”