Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Nieuws Vakantieweek Someren
16 januari 2013 |

Vakantieweek Someren


Het is 11.30 uur als Anne Marie Beeke en ik arriveren bij het vakantieoord, dat in 1963 op initiatief van mevrouw Van Riemsdijk-Philips werd gebouwd. We sluiten ons vandaag voor een dagje aan bij het daar aanwezige reisgezelschap. Beiden zijn we verrast door het immense landgoed waarop de bungalow is gebouwd. “Zitten we wel goed?” vragen we ons af, als we de oprijlaan oprijden.

Warme ontvangst

We worden hartelijk ontvangen door Corry de Laat, coördinator van de vakantieweek. Zij stelt ons voor aan de groep, die gezellig aan de koffie zit in de huiskamer. Vervolgens geeft Corry een ‘tour du maison’. De kamers waarin de gasten verblijven zijn ruim en zien er netjes uit. Er zijn 4 tweepersoonskamers en een eenpersoonskamer. Elke kamer heeft een mooi uitzicht op de tuin.

Jaloers

Aan de achterkant is de keuken te vinden, waar op dat moment vrijwilliger Wil Cornelissen de lunch aan het voorbereiden is. Als we verder lopen, komen we in de eetkamer, met aangrenzend een verwarmd terras, dat bij slecht weer afgesloten kan worden. Menige vakantieganger zou jaloers worden op al deze faciliteiten.

Kaartje

We nemen plaats in de huiskamer, waar de muziek van Marco Borsato door de speakers klinkt. De gasten zijn ieder bezig met hun eigen ding. De een schrijft een kaartje aan de familie, sommigen zijn druk in gesprek en een gast staat erop om de was te vouwen. Ik ben lichtelijk verbaasd om te zien hoe goed en nauwkeurig ze dit doet, ondanks haar spasmen. Ik zou haar zo willen inhuren om dat klusje ook bij mij te komen doen.

Gewone mensen

Zelf heb ik geen ervaring met mensen met een beperking en dat maakt me onzeker. Hoe moet ik reageren? Wat moet ik doen en wat moet ik juist niet doen? Ik observeer hoe de vrijwilligers bezig zijn met de gasten en word me ervan bewust, dat het gewone mensen zijn, zoals iedereen en ze daarmee ook als zodanig behandeld dienen te worden. 

Vrolijk

Vandaag staat de dierentuin op het programma. De gasten worden in de 2 Rode Kruisbusjes geholpen. Wil is een groot liefhebber van het Nederlandstalige lied en dit klinkt dan ook luid uit de speakers. Trots vertelt hij dat hij 15 cd’s vol met deze muziek heeft meegenomen. De gasten lijken er niet om te malen en zingen vrolijk mee. De vrijwilligers doen er zelfs een dansje op, ondanks hun uitgesproken mening over deze muziek.

Dierenrijk Europa

Anne Marie en ik zijn vertrokken met eigen vervoer. We volgen de busjes en komen langs dorpjes, weilanden en industriegebieden. Na een halfuur arriveren we op plek van bestemming: Dierenrijk Europa in Nuenen! Het lijkt niet druk, vanwege de weinige auto’s op het parkeerterrein. De gasten komen een voor een uit de bussen en we betreden het park. Speciaal voor onze groep wordt het hek geopend, zodat we niet langs de souvenirshop naar binnen hoeven. Dat is wel zo gemakkelijk met een groep rolstoelers.

Botskarretjes

En dan begint het grote avontuur. Bij binnenkomst belanden we direct bij een attractie: de botskarretjes. Wie dacht dat dit alleen voor kinderen leuk was, heeft het mis. De vrijwilligers weten niet hoe snel ze in de karretjes moeten kruipen.
We vervolgen na dit speelkwartiertje onze weg door de dierentuin en komen opvallend veel jonge dieren tegen. Daarnaast komen we onder andere langs olifanten, kamelen, apen en vogels. Bijna iedereen heeft een camera mee en fotografeert er op los. Ze hebben het duidelijk naar hun zin. Sommige mensen, voornamelijk kinderen, kijken verbaasd als ze onze groep voorbij zien komen.

Wat kan ik zeggen?

Ik ben vandaag met een groep mensen in aanraking gekomen, die ik in mijn dagelijkse leven niet zo snel tegenkom. De verhalen achter de mensen. Sommigen hebben hersenbeschadiging opgelopen door een ongeluk, bij anderen is het aangeboren. De een praat veel, de ander is wat rustiger.
Ik heb enorm veel bewondering voor deze mensen. Hoe zij in het leven staan en hoe ze ermee omgaan. Ook voor de vrijwilligers heb ik ontzettend veel respect. De manier waarop zij met de gasten omgaan en er alles aan doen om ze een leuke dag te bezorgen. De dag was wat dat betreft een mix van emoties: blijdschap, verdriet, overweldiging, bewustwording.
 
Tekst: Janna Brans
Foto’s: Anne Marie Beeke