Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Nieuws Samenwerking vervult laatste wens!
15 juli 2015 |

Samenwerking vervult laatste wens!

​Terminale patiënt wilde - voor hij zijn laatste reis naar het hiernamaals maakt - nog één keer herinneringen ophalen bij de zorgboerderij in Giersbergen.

Ruud Jansen zorgde ervoor dat regiogrenzen vervaagden om deze laatste wens van een terminale patiënt mogelijk te maken. Dankzij de inzet van een ambulance via Rode Kruis Tilburg, de bereidheid van Zorgboerderij Giersbergen en de gemeente Heusden ging de droom van Bert van Berendonk in vervulling.

Ernstig ziek 

Bert van Beerendonk uit Kaatsheuvel, oud-antiquair, is 75 jaar en is al jaren ernstig ziek. Zijn kanker is uitgezaaid en maakt dat zijn levensverwachting nu heel kort is. Het leven van Bert en zijn gezin is niet geplaveid met rozen. Er is sprake van een zogeheten 'belast verleden', mede veroorzaakt door psychotraumatische stoornissen, waaronder het oorlogsverleden. Toen Bert enige jaren geleden de kans kreeg twee keer per week dagverzorging te krijgen bij zorgboerderij Giersbergen,  greep hij deze mogelijkheid onmiddellijk aan. Het bleek een gouden greep. Er ontstond rust binnen het hele gezin, daar waar er sprake was van flinke onderlinge spanningen. De dagverzorging op de zorgboerderij droeg destijds bij aan verlichting van de zorg thuis door de mantelzorgers.

Zorgboerderij Giersbergen

Zorgboerderij Giersbergen biedt ouderen met een beperking op somatisch, psychogeriatrisch of sociaal gebied een open dagprogramma. Hierbij ligt het accent op begeleiding in groepsverband en op afstand, gericht op bezigheid en sociaal-recreatieve activiteiten. Het dagprogramma is bedoeld voor oudere mensen met een lichte verminderde zelfredzaamheid (beperking bij zelfregie, persoonlijke zorg).

Laatste wens in vervulling

Inmiddels is Bert zo ziek dat hij thuis is. De thuiszorg komt  's morgens en ook de hele nacht voor nachtverpleging aan huis komt. Maar Bert heeft een laatste wens: Nog één keer een bezoek te brengen aan de zorgboerderij en daar zijn oude maatjes weer te ontmoeten! 

 V.l.n.r. Zorgmanager Hellen Junggeburth, Ruud Jansen, echtgenote Helma, dochter Priscilla, een broeder van het Rode Kruis rond de brancard van Bert met kleinzoon Bart

 

Lees hier de uitgebreide versie van deze gebeurtenis  in huis-aan-huis blad  "de Scherper":

http://www.scherper.nl/images/stories/pdf/jaargang_40_week_29.pdf

 

  • Met dank aan "stichting De Scherper". Oplage de Scherper : 19.000 exemplaren, huis-aan-huis bezorgd in de gemeente Heusden.