Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Nieuws Rekening 7244 voor slachtoffers Libië
26 februari 2011 |

Rekening 7244 voor slachtoffers Libië

Geld nodig

Het Internationale Rode Kruis liet weten dat het minimaal 4.7 miljoen euro nodig heeft om de slachtoffers van het geweld in Libië te kunnen helpen. Het geld is nodig om noodhulpgoederen en hulpverleners te sturen en om de hulpactiviteiten in de steden en aan de grenzen met Tunesië en Egypte te ondersteunen. 

Hulp onderweg

Drie internationale medische teams van het Rode Kruis zijn onderweg naar Libië. Tot nog toe zijn het vooral lokale Rode Kruismedewerkers die hulp bieden aan de mensen die gewond zijn geraakt. Lokale vrijwilligers van de Rode Halve Maan bieden in diverse steden in Libië eerste hulp aan gewonden.  

Eerste Hulp posten

Alleen al in de stad Benghazi werken vijftig vrijwilligers in een zelfgebouwde eerstehulppost. In verschillende steden zijn vergelijkbare eerstehulpposten opgezet. Deze zijn er vooral voor de eerste hulp, maar ook om eventueel mensen met een ambulance van het Rode Kruis naar het ziekenhuis te brengen. Daarnaast helpen de vrijwilligers bij evacuaties en bij het herenigen van vermisten. 

Vluchtelingen

Bij de grens met Egypte wordt een flinke groei verwacht van het aantal vluchtelingen. Er zijn tot op heden meer dan 10.000 vluchtelingen de grens overgestoken. Ook bij de grens met Tunesië zijn duizenden mensen, voornamelijk Aziaten die in Libië als gastarbeider werkten, de grens overgestoken. Er verblijven naar schatting nog rond de 70.000 Aziatische gastarbeiders in Libië. Er zijn door het Rode Kruis op de grens met Tunesië en op de grens met Egypte Eerste Hulp posten opgezet. Tevens stuurt het Rode Kruis extra noodhulpgoederen, waaronder tenten en medicijnen. 

Toename vluchtelingenstroom Italië

In Italië zijn er tot op heden op het eilandje Lampedusa ruim 6000 vluchtelingen in bootjes gearriveerd. De verwachting is dat met de onrust in Libië dit aantal flink zal gaan toenemen. Voor deze mensen worden door Rode Kruismedewerkers appartementen in gereedheid gebracht. Gevreesd wordt dat de vluchtelingenstroom naar Italië enorm gaat toenemen. Het Rode Kruis is in samenwerking met de autoriteiten gestart met voorbereidingen om de toestroom van vluchtelingen op te kunnen vangen.