Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Nieuws EHBO bij kinderen: net even anders!
9 november 2011 |

EHBO bij kinderen: net even anders!

​Andere aanpak

EHBO bij kinderen vraagt een andere aanpak dan bij volwassenen. “Je moet kinderen anders benaderen dan volwassenen”, vertelt Saskia, een van de deelnemers. “Het is belangrijk dat je ze in de ogen kijkt en de kinderen op hun gemak stelt. Jezelf goed voorstellen is dus extra belangrijk.” Ook is een kinderlichaam natuurlijk kleiner, dus bijvoorbeeld de verzorging en het verbinden van verwondingen is net iets anders dan bij volwassenen.
 

Een leuke avond voor kinderen

De kinderen zitten goed in hun rol en beleven ook veel plezier aan de avond. Zo vertelt één van de kinderen dat ze gisteren al bedacht heeft dat ze een hoofdwond zou hebben, omdat ze van het klimrek gevallen is. “In het echt ben ik ooit van het klimrek gevallen, maar toen had ik niet zo veel bloed hoor”.
 

Metalinegaas bij brandwonden

De leerzame avond eindigt met een evaluatie. De kinderen knikken allemaal ja, als Tonny IJpelaar, de docente, vraagt of de hulpverleners wel aardig waren. Hier en daar heeft ze nog een kritiekpuntje, zoals het gebruik van verband bij brandwonden. “In plaats van elastisch hydrofielverband kun je beter een metalinegaas en daarover een driekante doek (losjes) gebruiken, zodat je niet op de brandwonden drukt en de blaren niet kapot gaan.” De jaarlijks terugkerende oefenavond is effectief: dit jaar ging het weer stukken beter dan vorig jaar.
 

Ook dit doet het Rode Kruis Tilburg.

De lokale, sociale activiteiten van het Rode Kruis Tilburg zijn minder bekend bij het grote publiek. Meer weten? Bezoek de website www.rodekruistocht.nl en volg ons op facebook www.facebook.com/rodekruistocht

 
Door Sanne Loomans