Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Nieuws De docent
24 oktober 2012 |

De docent

​Bij het Rode Kruis Tilburg werkt Piet van Erp als docent EHBO.

Hij leidde de afgelopen jaren honderden vrijwilligers op. Bij de Stichting AED Tilburg is hij operationeel manager. Namens die stichting heeft hij al meer dan 80 AED’s in de gemeente kunnen plaatsen. Een AED is een Automatisch Externe Defibrillator, die hulp biedt bij een acute hartstilstand. Direct reanimeren met een AED verdubbelt de overlevingskansen van een slachtoffer.

Tijdens het vrijwilligersfeest van het Rode Kruis Tilburg in juni ontving Piet van Erp de onderscheiding voor 40 jaar vrijwilliger. Een moment om eens met hem terug te blikken. Bovendien heeft hij besloten om te stoppen met zijn vrijwilligerswerk als docent. 

Hoe bent u terechtgekomen bij het Rode Kruis Tilburg?

Met een glimlach zegt Piet: “Ik ben uitgezonden om ontwikkelingswerk in Tilburg te gaan doen.” Daarmee doelt hij op zijn baan als gymnastiekleraar op de eerste LTS in Tilburg. Daar haalde hij destijds opnieuw zijn EHBO-diploma. “Dit had ik eigenlijk al vanaf 1956, vanuit de Katholieke Bond, wat thuis in de klompenmakerij en de verkennerij (scouting) goed van pas kwam.”
In 1966 start Piet als vrijwilliger bij het Rode Kruis Tilburg. Via het bestuur komt hij in contact met Corry de Laat. Samen zijn zij de kaderaantekening gaan halen om te zorgen voor een goede opleiding van vrijwilligers. De kaderaantekening bestond uit twee delen: de basisopleiding EHBO en het lesgeven. Dit werd landelijk vanuit het Oranje Kruis georganiseerd. Tegenwoordig heeft het Rode Kruis deze zaken meer in eigen beheer.  

Landelijke lerarenopleiding

Piet viel op tijdens het examen van de lerarenopleiding. Behalve dat er een arts, een didacticus en een kaderinstructeur aanwezig waren, bleek er na afloop nog iemand aanwezig te zijn. Hij kwam tevoorschijn vanachter een gordijn. Het was dr. Lenen, directeur van het Oranje Kruis, die Piet vroeg te helpen bij het opzetten van de landelijke lerarenopleiding. Dat was omstreeks 1969. Vanaf dat moment was Piet zowel in Tilburg als landelijk een actieve vrijwilliger.

Kunt u zich nog een specifiek evenement herinneren, waar u als EHBO-hulpverlener bij betrokken was?

Ja, dat was begin 70’er jaren bij de Olof-Motorraces in de Beekse Bergen. Dat was achteraf gezien een levensgevaarlijk evenement. Er was zo’n 20.000 man publiek en de hulpverleners waren onvoldoende op de hoogte van de gevaren, die motorraces met zich meebrachten. Er waren geen afscheidingen en met knikkende knieën ging je als hulpverlener naar het slachtoffer.
 

Wat zijn opvallende verschillen in de EHBO-opleiding van toen en nu?

Er werd toen veel uitgebreider gekeken naar technieken zoals verbandleer. Reanimeren mocht alleen door een arts gedaan worden. Maar we zijn in gaan zien dat er meer nodig is voor levensreddende Eerste Hulp. Dus mogen EHBO’ers tegenwoordig veel meer, werken we toe naar gemeentes die ‘Heart Safe’ zijn en promoten we de Gouden 6 minuten. Dit betekent dat binnen 6 minuten na alarmering een burgerhulpverlener met een AED ter plekke kan zijn. De aanrijtijd van de ambulancedienst is veelal langer. Tegenwoordig is de EHBO-opleiding dan ook veel compacter, meer gericht op het in leven houden van het slachtoffer, totdat de professionele hulpverlening ter plaatse is.

Wat sprak u aan in het lesgeven?

“Het is eigenlijk nooit een vraag geweest of ik docent EHBO wilde zijn. Ik haakte als het ware vanzelf aan bij de maatschappelijke ontwikkelingen.” Zijn ‘loopbaan’ bij het Rode Kruis ging gelijk op met die van docentschap in het reguliere onderwijs. Eerst dus de LTS en vanaf 1984 bij de Sportacademie, tot zijn 70e  levensjaar. Piet herinnert zich nog goed dat dr. Michel de Groot, destijds neurochirurg bij het Elisabeth Ziekenhuis, hem aanraadde les te gaan geven.
Piet is pakweg tien jaar geleden ook een van de grondleggers geweest van de opleiding Sport EHBO, gericht op sportevenementen. Dit is een aanvulling op de basis EHBO.

En nu gaat u stoppen als vrijwilliger bij het Rode Kruis Tilburg?

“Ik heb het EHBO-werk altijd met veel plezier gedaan. Ik prijs me gelukkig dat ik altijd zelf bewust heb kunnen kiezen in wat ik wilde doen en voor hoelang. Het is mooi dat er bij het afgelopen vrijwilligersfeest is stilgestaan bij mijn bijdrage aan het Rode Kruis Tilburg.”
In 2010 is Piet al op nationaal en internationaal vlak gestopt met zijn werkzaamheden voor het Rode Kruis. Nu stopt hij ook met zijn werkzaamheden in Tilburg, maar hij heeft nog meer dan genoeg om handen. Zo gaat hij als voormalig sportleraar nog mee op pad met een studieweek, past hij op zijn kleinkinderen en zet hij zich nog volop in voor Stichting AED. Vrijwilligerswerk en Piet van Erp zijn voor altijd met elkaar verenigd, dat blijkt.

Zijn er, tot slot, nog zaken die u graag aan de huidige vrijwilligers (en de toekomstige) zou willen meegeven?

De norm die gehanteerd wordt bij het hulpverlenen is noodzakelijk. Mensen moeten zelf geen dokter willen zijn. Piet zegt letterlijk: “Doe wat je kunt en houd het boekje als leidraad.” Hij vindt het verder, ook landelijk, belangrijk dat er deskundige mensen blijven, die EHBO toepassen. “Het zijn er nog steeds te weinig en mensen opleiden blijft noodzakelijk.

Dus probeer zoveel mogelijk mensen in je omgeving warm te maken om EHBO te gaan doen!”

 

Meer informatie over de Stichting AED: www.aedtilburg.nl
Tekst: Miriam van den Hout en Karien Vissers