Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Nieuws Collecte voor en door Tilburgers
11 juni 2011 |

Collecte voor en door Tilburgers

Hij haalt zijn dochter op van de peuterspeelzaal en regelt vast opvang voor zijn tweede kind, dat op komst is. Hij werkt en studeert. Maar tussendoor vindt hij ook nog tijd om de Tilburgse collecte te organiseren. 

Vorig jaar werd Tammo gebeld door het callcenter van het landelijk Rode Kruis. Of hij zich wilde inzetten voor de Tilburgse collecte. Op dat moment was hij nog geen vrijwilliger. Toch zei hij direct toe. Hij vertelt dat het idee om tijd in plaats van geld te investeren in het Rode Kruis hem erg aansprak.

Gelijk wijkhoofd

In overleg werd besloten dat hij wijkhoofd zou worden bij de collecte en niet zelf zou gaan collecteren. Tammo’s dochter bindt hem namelijk aan huis ’s avonds en een wijkhoofd werkt vanuit zijn of haar eigen huis. Hij verspreidt de collectebussen en zorgt dat die ook weer bij hem worden ingeleverd. Verder kan hij vanuit huis telefonisch contact onderhouden met alle collectanten. De ideale oplossing voor alle partijen! 

Tips van Tammo

Tammo werd dus wijkhoofd, en leerde in korte tijd veel over zijn wijk en de uitdagingen waar collectanten mee te maken krijgen.

Zijn tips voor aanstaande collectanten:
Tip 1:
Niet alle collectebussen zijn herkenbaar als Rode Kruisbussen, dus zorg dat je zelf herkenbaar bent als Rode Kruiscollectant!
Tip 2:
Zorg dat je duidelijk maakt dat het geld naar alle belangrijke Tilburgse activiteiten van het Rode Kruis gaat, en niet naar een landelijk vastgesteld (noodhulp)doel! Het geld wordt dus alleen aan plaatselijke activiteiten besteed, zoals het inzetten van EHBO’ers bij bijvoorbeeld Festival Mundial, Tilburg Ten Miles en het NK Wielrennen. Maar natuurlijk ook aan het bezoeken van ouderen thuis, de telefooncirkel en het organiseren van recreatieve activiteiten voor ouderen.. Veel mensen doneren niet, omdat zij dit niet weten.
Tip 3:
Kies een strategisch moment om te collecteren; een tijdstip waarop je zeker weet dat er veel mensen thuis zijn, bijvoorbeeld ’s avonds rond etenstijd. Vorig jaar zijn er collectanten op pad gegaan tijdens een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal op het WK. Er waren twee mogelijkheden: of zij troffen een leeg huis. Of zij troffen een huis vol bezoek in opperbeste stemming! En dat laatste heeft natuurlijk een gunstige invloed op de donaties.

Meer vrije tijd kwijt?

Toen na afloop van de collecte werd geëvalueerd, had Tammo allerlei goede ideeën. Hij werd dus direct gevraagd om de collecte 2011 te coördineren. Samen met Flip van Meurs en Karien Vissers, heeft hij die taak nu op zich genomen en investeert met plezier nog meer tijd dan voorheen in het Rode Kruis. Hoe houdt hij dat vol? Hij doet iets wat hij erg leuk vindt en waar hij goed in is: plannen en organiseren. En steeds weer naar betere resultaten streven.
En voor alle collectanten: succes met de komende collecte!