Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Nieuws Mensen met elkaar verbinden door Bijzondere Vakanties
23 november 2011 |

Mensen met elkaar verbinden door Bijzondere Vakanties

​Niet betuttelen, maar zelfredzaamheid stimuleren

Maar Ruud heeft nog een andere missie: “Toen ik hier begon als coördinator vond ik dat mensen wel eens een beetje teveel werden betutteld. Het Rode Kruis kwam soms de koffers inpakken. Ook haalden vrijwilligers de mensen thuis op om hen naar de bus of de boot te brengen. Ik vond dat hier een kans lag om de zelfredzaamheid van deze groep te vergroten.”
 

Koffer inpakken

Nu stimuleert het team de vakantiegangers om hun eigen sociaal netwerk actief bij de vakantie te betrekken. “Dat werkt: kinderen hebben best tijd om de koffer van moeder in te pakken of om pa naar de boot te brengen. Zo delen ze meteen dat stukje van de vakantie met elkaar. Dat is belangrijk om een band met elkaar te onderhouden.”
 

Kansen in tijden van bezuinigingen

Het Rode Kruis blijft Bijzondere vakanties aanbieden maar gaat mogelijk wel over tot sluiting van de vakantiehotels. Erg jammer volgens Ruud, maar ook begrijpelijk: “Het moet wel betaalbaar blijven natuurlijk. Nu al is het voor veel mensen een grote uitgave. En de vakanties worden alleen maar duurder als de hotels open blijven.”
 

Positief effect

Ruud ziet juist kansen. “In de toekomst gaan we waarschijnlijk integreren met ‘gewone’ vakantiegangers in reguliere hotels.” Dat kan ook een positief effect hebben op de gasten van de Bijzondere Vakanties. Zo bewijst een eerdere ervaring uit zijn tijd als verpleegkundige.
 

Opfleuren

Ruud: “Jarenlang gingen we met groepen naar Lourdes. In het begin zaten we in ziekenhotels, maar later moesten wij naar gewone accommodaties. Dat was ook wegens bezuinigingen. Daar verbleven ook ‘gewone’ vakantiegangers. Een man die er altijd maar een beetje onderuit gezakt bij hing, fleurde daar op. Hij ging rechtop zitten, was alerter en verzorgde zichzelf weer. Dat was heel mooi om te zien.”
 

Bijzondere Vakanties moeten blijven

Dat de Bijzondere Vakanties heel belangrijk zijn, staat volgens Ruud als een paal boven water.
“Er zijn veel mensen die deze vakantieweek zó hard nodig hebben. Die daar het hele jaar op teren. Mensen met een handicap, een ziekte, eenzame mensen. Mensen met een ernstige ziekte of die juist herstellend zijn. En niet te vergeten mantelzorgers. Want zij kunnen ook mee of hebben thuis eens een weekje vrij. Mijn hart zegt dat we ze dat niet mogen afnemen.”
 
Heeft u een handicap of bent u ziek, waardoor het voor u moeilijk is om zelfstandig op vakantie te gaan? Dan kunt u zich opgeven om in 2012 met het Rode Kruis op vakantie te gaan.
U kunt bellen naar: Rode Kruis Tilburg, telefoon 013-5425163 of mailen: info@rodekruistilburg.nl