Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Nieuws Interactieve workshop Risico’s in en om huis voor ouderen en mantelzorgers
8 oktober 2016 |

Interactieve workshop Risico’s in en om huis voor ouderen en mantelzorgers

In het kader van de Dag van de Mantelzorg organiseren de Bibliotheek Tilburg Centrum, Contour de Twern, Het Rode Kruis en KBO ’t Heike op vrijdagmiddag 11 november van 13:30 tot 16:30 een interactieve workshop voor ouderen en mantelzorgers.

​In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die belangeloos voor een ander zorgen. Deze mantelzorgers worden tijdens de Dag van de Mantelzorg op 10 november in het zonnetje gezet.

In het kader van deze dag organiseren de Bibliotheek Tilburg Centrum, Contour de Twern, Het Rode Kruis en KBO ’t Heike op vrijdagmiddag 11 november een praktische, interactieve workshop voor ouderen en mantelzorgers. De workshop begint om 13:30 (inloop, aanvang van de workshop ca. 13.45 uur) en vindt plaats in de Theaterzaal van de Bibliotheek Tilburg Centrum. Rond 16:30 is de workshop afgelopen. Opgeven voor deze gratis middag kan via de balie van de Bibliotheek Tilburg Centrum of via ticketsbtc@bibliotheekmb.nl.

Tijdens deze middag worden de risico’s voor ouderen in en om het huis geïnventariseerd. Ook wordt er gekeken hoe deze risico’s kunnen worden verminderd of zelfs vermeden. Daarnaast wordt er informatie gegeven over verschillende noodsituaties. Tijdens de workshops gaan de deelnemers met elkaar in gesprek. Er is dus voldoende ruimte om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Door de verschillende onderwerpen die tijdens de workshop behandeld worden is de workshop uitermate geschikt voor ouderen en mantelzorgers. En natuurlijk staat er tijdens de pauze een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij klaar.


Meer weten?

Ben je een mantelzorger? Of wil je meer weten over mantelzorg? De bibliotheek Midden-Brabant heeft een uitgebreide collectie materialen over dit onderwerp, zoals informatieve boeken, maar ook romans en films. Deze materialen vind je op de speciale ‘mantelzorg tafel’ in de bibliotheek. Bekijk hieronder alvast enkele lees- en kijktips:

 • Yvonne Kroonenburg – Wees blij dat je ze nog hebt
  Een openhartig, nuchter, humoristisch en boek over wanhopige, opofferende, boze en blije mantelzorgers, dankbare en ondankbare senioren, verpleeghuisbewoners, kinderen en kleinkinderen van alle leeftijden. In het filmpje vertelt Kroonenbrug over haar boek, dat natuurlijk te leen is in de bibliotheek.
 • Emma – Jane Austen
  De beschrijving van het leven en het karakter van een jong, intelligent en zelfbewust meisje uit de gegoede middenstand in Engeland omstreeks 1800. “Een hoogtepunt van mijn vakantiebesteding: de ontdekking dat Jane Austens ‘Emma’ een roman over mantelzorg is”, aldus Beatrijs Ritsema begin van het jaar in het tijdschrift Vrij Nederland.
 • Still Alice
  Amerikaans, psychologisch drama uit 2014 met Julianne Moore, Alec Baldwin en Kristen Stewart (Twilight). De film is gebaseerd op het boek ‘Ik mis mezelf’ van Lisa Genova. De vijftigjarige Alice Howland, taalwetenschapper, heeft net te horen gekregen dat ze lijdt aan een zeldzame vorm van Alzheimer. Haar familie reageert heel verschillend op haar ziekte. Haar man John kan maar moeilijk met de situatie omgaan en richt zich alleen maar op zijn eigen drukke baan. Haar jongste dochter echter, leek in eerste instantie heel nukkig, maar blijkt uiteindelijk haar moeder te steunen waar ze maar kan. De film, en het boek van Lisa Genova, zijn te leen in de bibliotheek!
  Bekijk de trailer.

Artikel delen?