Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Actueel Studentendesk Tilburg

Studentendesk Tilburg

De voorbereiding van … het Sinterklaas bestaat-feest

Op een stormachtige dag hebben we een afspraak met Bob Jansen, de voorzitter van de Rode Kruis Studentendesk Tilburg.

Enthousiast vertelt Bob over de Studentendesk

“Landelijk bestaan er elf studentendesks. De studentendesk Tilburg bestaat acht jaar en zet zich in om studenten in Tilburg (en omgeving) als vrijwilligers te betrekken bij activiteiten voor diegene die in Tilburg (en omstreken) hulp nodig hebben van het Rode Kruis. We betrekken vooral studenten bij sociale hulp. Op deze manier komen studenten in aanraking met de hulpbehoevende en het Rode Kruis. Studenten kunnen zich inschrijven voor een project. Een voordeel voor studenten is dat een project van korte duur is en ze na afloop kunnen aangeven even (door studiedrukte) geen tijd te hebben voor een ander project. Onze projecten realiseren we door sponsoring en vrijwilligheid. We hebben op dit moment 150 studenten in ons flexpool van vrijwilligers.

Ambities

We willen heel graag met een studentenvereniging samenwerken om zo ook vastere vrijwilligers te werven. De studentenvereniging kunnen we helpen met EHBO tijdens hun evenementen. Een ander belangrijke ambitie is met onze vrijwilligers de brug te slaan naar het Rode Kruis Tilburg. Hoe krijgen we jongeren ook betrokken bij het Rode Kruis Tilburg? We willen graag EHBO cursussen organiseren waarvoor studenten zich kunnen inschrijven. Met een EHBO cursus proberen we de studenten mee te krijgen als EHBO’er bij evenementen. Op deze manier organiseren we de eerste kennismaking met het Rode Kruis Tilburg.”

Sociale hulp én Zelfredzaamheid

De Studentendesk Tilburg is nu vooral gericht op Sociale Hulp. De koers van het Rode Kruis verandert: we gaan ons meer richten op Zelfredzaamheid. De Studentendesk is zich al druk aan het beraden hoe ze deze koers vorm willen geven. “Sociale Hulp blijven we doen. Daarnaast willen we ook een project starten dat invulling geeft aan Zelfredzaamheid en waarvan studenten ook enthousiast worden. We zouden heel graag een assertiviteitstraining willen geven aan vrouwen die bijvoorbeeld uit een blijf van mijn lijf huis komen. We zijn nu bezig om te kijken of dit haalbaar is.”

Sinterklaas bestaat

Op dit moment is de Studentendesk druk bezig met de voorbereidingen voor het ‘Sinterklaas bestaat’ activiteit. In samenwerking met stichting Sinterklaas Bestaat organiseert zij op 1 december in het gebouw van het Rode Kruis Tilburg een mooi Sinterklaasfeest voor kinderen van gezinnen die aangewezen zijn op de Voedselbank. Aan deze kinderen zou dit feest normaal gesproken voorbij gaan. Voor deze kinderen organiseren we een spetterende dag vol met cadeaus, Sinterklaasmuziek, pepernoten en natuurlijk zijn Sinterklaas en zijn zwarte pieten erbij.

“We hebben aan de Voedselbank doorgegeven dat we Sinterklaas bestaat dit jaar voor 100 kinderen kunnen organiseren. De Voedselbank nodigt zelf de kinderen uit. Op 7 en 9  november geven we onze cadeaulijst door aan Sinterklaas, zodat hij die nog op tijd mee kan nemen naar Tilburg. We hopen op 1 december heel veel lachende gezichtjes te zien.”

Wij zijn voortdurend op zoek naar enthousiaste en maatschappelijk betrokken vrijwilligers. Vind jij het leuk om daadwerkelijk iets te betekenen voor anderen door je in te zetten als vrijwilliger of zelf deel te nemen aan de organisatie van nieuwe projecten? Laat het ons weten en word actief!

Website:    www.tilburg.studentendesks.nl
E-mail:        studentendesktilburg@redcross.nl
Facebook:    www.facebook.com/studentendesktilburg

Huidig bestuur

Bestuur Studentendesk.jpg

  V.l.n.r. Joeri Hezemans, Bob Jansen, Bram Erven, Rachelle Dangé, Jasper van
  Dun

Projecten Rode Kruis Studentendesk Tilburg  

23 okt.
Blinden en Slechtziendendag:
​ ​Elk jaar wordt er voor een groep van ongeveer 25 blinden en slechtzienden een passende activiteit bedacht om ze samen met studenten een onvergetelijke dag te bezorgen
 1 dec.  
Sinterklaas bestaat:
Een mooi Sinterklaasfeest voor kinderen van gezinnen die aangewezen zijn op de voedselbank.
18 dec. 
 Serious Request:
Een samenwerking van radio 3FM en het Nederlandse Rode Kruis om aandacht te vragen voor een stille ramp en zoveel mogelijk geld hiervoor in te zamelen. Studentendesk probeert daar ook een steentje aan bij te dragen.
 28 jan.
Kleinkinderen cadeau:
Studenten op bezoek bij eenzame ouderen in verzorgingshuizen om ze meer uit hun isolement te halen en een gezellige middag te bezorgen.
13 mrt. You are beautiful:
​ ​Mensen met een verstandelijke beperking worden in het zonnetje gezet. Door kappers en visagistes worden ze opgetut en ze krijgen ook diverse workshops.
3 jun
​Nationele Straatspeeldag
Tijdens deze dag gaat de Studentendesk Tilburg buitenspelen met kinderen bijvoorbeeld uit het asielzoekerscentrum. Dit jaar oudhollandse spelen.
Zomer      
BBQ voor daklozen:
Dit jaar organiseert de Studentendesk Tilburg voor het eerst een evenement voor dak- en thuislozen in samenwerking met Traverse (organisatie voor Maatschappelijke Opvang).Het is de eerste keer dat dit evenement plaatsvindt.
oktober    Blinden en Slechtziendendag
Studenten van de Studentendesk bezorgen een groep van ongeveer 25 blinden en slechtzienden een onvergetelijke dag met een passende activiteit.
30 november Sinterklaas Bestaat!
Het jaarlijkse terugkerende sinterklaasfeest voor kinderen van gezinnen die aangewezen zijn op de voedselbank.