Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Actueel Jozef van den Corput

Jozef van den Corput

​Jaren werkte hij in zijn eigen bedrijf. Toen hij dit vorig jaar verkocht, ging hij op zoek naar een nieuwe invulling van zijn dagen. Bij het Rode Kruis Tilburg vond hij wat hij zocht. Hier kan hij doen waar hij goed in is: organiseren!

“Ik ben hard aan het werk om samen met Jac Breij, bestuurslid, de sociale hulp op de kaart te zetten”, vertelt Jozef. Hij oogt enthousiast en ondernemend. Een man van 63 jaar, barstensvol ideeën, die niet kan wachten ze tot uitvoering te brengen.
“De meeste mensen kennen ons werk van de sociale hulp nog niet zo goed. Vandaar dat we meer de publiciteit opzoeken. Er is op dit terrein enorm veel te doen.”
Jozef kende werkweken van 80 uur in zijn eigen bedrijf, De Boerenschuur in Riel. Hij is altijd al een energieke man geweest, die veel dingen tegelijk deed en een passie heeft voor organiseren. Toen hij vorig jaar stopte met zijn bedrijf was hij dan ook op zoek naar iets nieuws. Graag wilde hij iets geheel nieuws opzetten, een nieuw netwerk opbouwen met nieuwe mensen.
Op een avond was hij op internet aan het surfen en kwam hij de site van het Rode Kruis Tilburg tegen. Dat leek hem een  interessante organisatie. Hij zag dat er een coördinator Sociale Hulp werd gezocht. Daarop reageerde hij meteen enthousiast. Al snel had hij een gesprek bij het Rode Kruis en werd hij aangenomen.

Jozef van den Corput.jpg

Bijzondere vakanties aanprijzen

Jozef is langs huisartsen gegaan om hen te informeren over een van de Sociale Hulp activiteiten: de bijzondere vakanties. Ook is hij gaan flyeren in verzorgingstehuizen. “Zelf melden mensen zich niet snel voor een vakantie. Daarom ging ik zelf actief naar ze op zoek.”
Hij is zelf al een keer meegegaan als vrijwilliger in een van de Rode Kruis vakantiehotels. Zo kon hij zelf ervaren hoe een dergelijke vakantie eraan toe gaat. Op de Vakantiebeurs in het wooncentrum Elisabeth te Goirle gaf hij bewoners en belangstellenden informatie. Hij vindt dit erg leuk om te doen. “Ik merk dat als ik mijn ervaringen vertel, mensen eerder geneigd zijn
zich in te schrijven.”

Cheque ABAB

Al deze acties hebben hun vruchten afgeworpen. Er zijn veel nieuwe aanmeldingen binnengekomen. Jozef en Jac organiseren ook dagtripjes.
“We zijn druk bezig zijn met het organiseren van deze uitstapjes met het geld dat we vorig jaar van ABAB hebben ontvangen. We kregen een cheque aangeboden bij Peerke Donders tijdens de ontmoetingsmiddag voor onze deelnemers en vrijwilligers.” Jozef gaat onder andere naar Amarant om te inventariseren of er dingen zijn waar de zorgverleners zelf niet aan toe komen. En of er mensen geïnteresseerd zijn in dagtripjes. Op die manier worden de wensen en de behoeften van de mensen nagevraagd om een zo goed mogelijk aanbod samen te stellen.
Duizendpoot Jozef is daarnaast ook bezig met het opbouwen van een netwerk voor de Rode Kruis Tocht. Hij heeft veel contacten in
Goirle en Riel en probeert zo sponsoren te werven voor de tocht.

Sociale inloop kantoor

Een ander idee van Jozef en Jac is het op richten van het Sociale Inloop kantoor. Het is de bedoeling dat op bijvoorbeeld dinsdagavond, de vaste avond voor veel vrijwilligers, een van hen aanwezig is om vragen van andere coördinatoren of van klanten te beantwoorden. Dat maakt de mensen van Sociale Hulp meer zichtbaar, verwachten ze. Eerst moeten mensen nog wel bekend gemaakt worden met het inloopkantoor.
Het moet een laagdrempelige en vooral gezellige methode zijn om nog beter aan de wensen en behoeften van klanten en collega’s te voldoen. Het kantoor bevindt zich bij binnenkomst in het Rode Kruisgebouw direct links in de hal. Het wordt momenteel nog opgeknapt, maar stap vooral binnen!

Volop plannen

De komende tijd gaat Jozef zich verder bezighouden met het coördineren en organiseren van dagtripjes en bijzondere vakanties.
Daarnaast komt er in maart een groep leerlingen van de Frater van Gemertschool, een school voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben,
naar het Rode Kruisgebouw. Zij gaan samen met ouderen iets ondernemen. Het idee is om oude spellen te gaan spelen. Een leuke, ontspannende en vooral waardevolle activiteit voor beide partijen. Voor activiteiten als deze is Sociale Hulp nog op zoek naar flex-medewerkers: mensen die het leuk vinden om een middagje te komen helpen.

Het leukste aan het Rode Kruis

Het leukste aan het werk bij het Rode Kruis vindt Jozef mensen ontmoeten. Het bedenken van nieuwe dingen en vooral de uitdaging in het werk. Processen die al enige tijd lopen een nieuwe draai geven met de bestaande mensen. Ervoor zorgen dat de hulp steeds beter aansluit bij wat mensen willen, maar daarbij tevens de zelfredzaamheid vergroten. Minder leuk aan het werk vindt Jozef dat er soms wordt vastgehouden aan activiteiten of processen, die al 25 jaar goed gaan en dus niet veranderd hoeven te worden volgens sommige medewerkers.
“Je ontmoet soms mensen die het moeilijk vinden om te schakelen, terwijl een verandering in het bestaande systeem betere resultaten kan opleveren. Maar om mensen hiervan te overtuigen en in mee te krijgen, daarin zit voor mij dan wel weer een mooie uitdaging!”.

Tekst en foto:
Floortje Vissers