Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Tilburg Actueel Column Paul Rosenmöller

Column Paul Rosenmöller

​Voortdurend werken aan betere wereld

Er zijn veel gebeurtenissen in mijn bestuursperiode voor het Rode Kruis die me zijn bijgebleven. Zo heb ik een keer met onze Rode Kruis-ambassadeur Humberto Tan en onze directeur Cees Breederveld op De Dam geslapen.
We kaartten toen het vluchtelingenprobleem aan. En een bezoek aan Syrië
anderhalf jaar geleden heeft bijzonder veel indruk op me gemaakt. Vooral de passie en de inzet van veel jonge vrijwilligers die hun eigen leven wagen om hulp te verlenen. Dat zal ik nooit van mijn leven vergeten.

Het Rode Kruis is een fantastische organisatie die ook mijn eigen leven heeft verrijkt. Het mooie vind ik hoe mensen zich belangeloos inzetten voor anderen. Dat mag je vandaag de dag nog wel eens onderstrepen. Het is zo’n sterk merk. Als je jaarlijks in juni met de collectebus rondgaat, geeft iedereen. Dat moet je wel elke keer waar zien te maken. Wat ik ook heel mooi blijf vinden, zijn onze zeven principes. Die maken het in een conflict niet makkelijk om hulp te verlenen, want je hebt eigenlijk geen vrienden. Je bent neutraal, je neemt geen stelling in het conflict, terwijl iedereen vindt dat je dat wel moet doen. In Syrië heb ik echt de betekenis ervaren van onze grondbeginselen. Die zouden we soms wel iets meer op ons netvlies mogen hebben.

Als ik in december na tien jaar stop met mijn bestuurswerk is dat op een moment dat we tamelijk historische besluiten genomen hebben. We hebben een flinke slag gemaakt als organisatie. Een slag die ons moderner en professioneler maakt. De vraag is steeds weer wat onze toegevoegde waarde is. Wat is onze rol bij rampen en het voorkomen daarvan? Hoe kunnen we mensen helpen weer op eigen benen te staan, want misschien help je daar iemand nog het meeste mee. En daarbij onze rol in het vergroten van respect en hulpbereidheid. Ik denk dat we hiermee in staat zijn om onze rol in de hulpverlening binnen Nederland beter zichtbaar te maken.

Tegen mijn opvolger zou ik willen zeggen: weet als landelijk bestuurder wat er lokaal speelt, want uiteindelijk ligt de kern van het werk bij de afdelingen. We bestaan bij de gratie van vrijwilligers die lokaal actief zijn. Zij vormen onze ruggengraat.

Van prinses Margriet heb ik geleerd: eens Rode Kruiser, altijd Rode Kruiser. Zij doet internationaal nog steeds heel veel goed werk en is ook verbonden voor het leven. Ik denk dat dat voor mij ook zal gelden.

Paul Rosenmöller,
bestuurslid Rode Kruis van 2004 tot eind 2013