Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Súdwest Fryslân Nieuws Van Ot en Sien naar de Spilbrekers
26 oktober 2015 |

Van Ot en Sien naar de Spilbrekers

​SOOS 't Oogpunt. Jezelf zijn onder mensen die je begrijpen. Sinds 1993 organiseert het Rode Kruis afdeling Súdwest Fryslân een SOOS voor visueel gehandicapte mensen en partner/naaste. Geen bijeenkomsten waar medische problemen worden besproken en opgelost, maar hier gaat het om de gezelligheid, het menselijk contact. 

​Dinsdagmiddag 1 september was de eerste middag van het seizoen. Wie kent ze niet? Ot & Sien. Sien (Thecla) heeft met haar man Jack (Ot) het Ot & Sien boerderijmuseum in Boelenslaan, later in Surhuisterveen, opgezet. De populariteit van Ot & Sien was voor een groot gedeelte te danken aan de illustrator van de verhalen, de heer Cornelis Jetses. Jetses is in 1873 geboren te Groningen en wist op gedetailleerde wijze, pakkend taferelen te tekenen. Jetzes was tekenaar maar verhuisde met zijn gezin naar Duitsland. Daar bleef hij tekenen en zag zijn dochtertje spelen met hun buurjongen. Daar maakte hij veel tekeningen van die hij bewaarde. Toen hij later weer naar Groningen werd gehaald om tekenles te geven, moest hij de leerboekjes van tekeningen voorzien. Zodoende kwamen de van oorsprong twee Duitse kinderen in de Nederlandse boekjes en klassenplaten terecht. In 1955 overleed Jetses. Het Ot & Sien boerderijmuseum bestaat nog steeds en bestaat uit een winkeltje, dokterskamer, klaslokaal, speelgoed, leerboekjes, kinderwagens en dergelijke uit die tijd. Met onze groep mochten we na sluitingstijd alles aanraken, wat een uitzondering is. Elke Rode Kruis vrijwilliger nam een paar deelnemers onder hun hoede en zo konden we op ons gemak rondlopen.

Dinsdagmiddag 6 oktober was het tijd voor muziek. Eindelijk kwamen de Spilbrekers op bezoek bij ons. De Spilbrekers is een gemengde blazersgroep die bijna 10 jaar geleden door een aantal enthousiaste leden van wijkvereniging de Spil uit Sneek is opgericht, met het doel gezellig met elkaar muziek te maken. Het repertoire is divers. Het is een mix van nationale en internationale muziek uit de jaren 60 en 70. Deze middag waren er 8 muzikanten, waarvan twee personen ook zongen. Deze liedjes werden uit volle borst meegezonden. Een middag die voor herhaling vatbaar is en die we zeker nogmaals vragen om weer bij ons te komen. De deelnemers en vrijwilligers gingen vrolijk huiswaarts.

Kent u mensen in uw omgeving met een visuele beperking? Wijs ze dan op de mogelijkheden die het Rode Kruis biedt. Iedere eerste dinsdag van de maand van 14:00 - 16:15 uur komen we samen in het  gebouw van het Rode Kruis aan de Selfhelpweg 2 in Sneek. Voor een seizoen wordt een programma gemaakt dat sterk varieert. Komt u uit Sneek dan kunt u thuis opgehaald en weer teruggebracht worden. Deelnemers van buiten Sneek kunnen wij ophalen vanaf het station. Kosten zijn € 25,- voor een seizoen (10 bijeenkomsten) inclusief koffie & thee en vervoer.

U bent van harte welkom om er samen een gezellige middag van te maken.

Groeten Else Dijkstra en Anja Jelmersma