Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Súdwest Fryslân Nieuws Piepklein beestje dat veel schade kan aanrichten
2 februari 2016 |

Piepklein beestje dat veel schade kan aanrichten

​Op maandagavond komt de groep van 30 vrijwilligers die EHBO ondersteuning biedt tijdens evenementen, samen in het Rode Kruis gebouw in Sneek. Van september tot en met mei worden ze onder leiding van deskundige instructeurs en gastsprekers (bij)geschoold op het gebied van EHBO, Eerste Hulp bij Ongelukken. Zo zijn ze getraind om adequaat EHBO te verlenen, en weten precies hoe zij eventuele calamiteiten tijdens evenementen in goede banen kunnen leiden.

Maandag 1 februari 2016 kwam Rita Kos van Gezondheidscentrum Kos ons onderwijzen over de ziekte van Lyme. Want er leeft in Nederland een piepklein beestje dat onvoorstelbaar veel schade kan aanrichten. De teek. Deze parasiet is tegenwoordig vaak besmet met de zogeheten borrelia bacterie. De bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. Steeds meer mensen die gebeten zijn door een teek melden zich bij de huisarts omdat ze zieker en zieker worden. Maar omdat er nog maar weinig bekend is over de ziekte van Lyme, worden patiënten van het kastje naar de muur gestuurd. Met alle gevolgen van dien.

Een teek ziet er op het eerste gezicht uit als een klein zwart stipje. Van dichtbij lijkt het op een spinnetje. De teek maakt een levenscyclus mee van drie stadiums: larve, nimf en dan wordt het een teek. Tijdens deze cyclus heeft de teek bloed nodig om verder te groeien. Deze bloedmaaltijden halen ze bij muizen, mensen, of andere gediertes. Tijdens deze bloedmaaltijden kan de teek besmet raken met de zogeheten borrelia bacterie. Er zijn 3 soorten borrelia's die verschillende klachten geven; reumatische klachten, huidklachten en neurologische klachten. Het begint vaak met griepverschijnselen. Ook is de ziekte van Lyme seksueel overdraagbaar.

Heb je vragen? Rita Kos is natuurgeneeskundig gezondheidsadviseur en zeer bekend met de ziekte van Lyme. Zij heeft een boek geschreven over de ziekte van Lyme. Meer informatie kun je vinden op haar website.
​​