Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Súdwest Fryslân Nieuws Ben je boos, pluk een roos
11 april 2016 |

Ben je boos, pluk een roos

Elke maandagavond komt onze groep van 30 vrijwilligers samen in het Rode Kruis gebouw in Sneek. Deze groep is inzetbaar tijdens evenementen voor EHBO ondersteuning. Op maandagavond worden ze gratis (bij)geschoold onder leiding van deskundige instructeurs en gastsprekers. Zo zijn ze getraind om adequaat EHBO te verlenen. En weten precies hoe ze eventuele calamiteiten tijdens evenementen in goede banen kunnen leiden.

Zo kwam een aantal weken geleden gastspreker Norbert Nijland van de GGZ bij ons op bezoek. Hij ging invulling geven aan het thema ' omgaan met agressie'. Ook in het werkveld van het Rode Kruis komen we agressie tegen. Agressie heeft te maken met gedrag, gevoelens en de situatie waarin iets gebeurt. Wat de een als agressief ervaart, zal de ander wel mee vinden vallen. Agressie heeft dus zowel te maken met de bedoeling van degene die het gedrag vertoont, als met de manier waarop de ander het gedrag ervaart. Iedereen heeft zijn persoonlijke grenzen en deze ' bewaken'  we elke dag. Maar wat is een grens? En weet je wat jouw grenzen zijn? Hoe ga je met grenzen om en waaraan merk je of iemand over je grenzen gaat?

Norbert Nijland van de GGZ startte de avond met 3 vragen; wie ben je, wat doe je en wat heb je aan  grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Elke vrijwilliger had een aantal voorbeelden die hij of zij had meegemaakt. Daarna de praktijk. De eerste opdracht was; maak 2 groepen en ga tegenover elkaar staan. Wat gebeurt er? Loop nu naar elkaar toe. Wanneer is het stop en voelt het als bedreigend? En waarom? Er zijn drie vormen van agressie; frustratieagressie, instrumentale agressie en psychopathologische agressie. Lees hier meer over via deze link. Voor onze vrijwilligers is het belangrijk alle drie vormen te herkennen en hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Daarvoor gebruiken we de 10 stappen agressiepreventie die we direct geoefend hebben. Een aantal collega's kregen de opdracht een vorm van agressie te laten zien. Norbert herkent de vorm van agressie en liet ons zien wat de juiste reactie is. Probeer kennis te maken met de ander en hem niet af te wijzen als zijnde tegenstander. Daarna waren onze vrijwilligers aan de beurt. Een leerzame avond met kennis die we graag het werkveld in nemen.

Ben je hulpvaardig? Ben je die vrijwilliger, die zich wil inzetten voor de getroffenen of de kwetsbaren? Lijkt het je leuk om EHBO te verlenen op evenementen zoals de Elfstedentocht, Sneekweek, Skûtsjesilen, sportwedstrijden en wandeltochten? Kun je in een team werken? Mensen opvangen en verzorgen? Ben je diegene, die mensen weet te herenigen? Ben je die hulpverlener die ongeveer 12 uur per maand tijd vrij wil maken? Zo ja, dan nodigen wij je van harte uit om contact op te nemen voor een kennismakingsgesprek.

Artikel delen?