Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Stichts Weidegebied Actueel Nieuws 25 mei, Dag van het Vermiste Kind
25 mei 2011 |

25 mei, Dag van het Vermiste Kind

Jongeren van verschillende scholen in Nederland delen op woensdag 25 mei 2011 zo’n 45.000 vergeet-mij-nietjes uit. De 800 jongeren doen dit in het kader van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen georganiseerd door de Hulplijn Vermiste Personen van het Rode Kruis.

Les over vermissing van kinderen en de hulplijn

Voordat de jongeren de vergeet-mij-nietjes uitdelen, krijgen zij een les over deze bijzondere dag, vermissing van kinderen en het werk van de Hulplijn. Op deze manier wil de Hulplijn Vermiste Personen van het Rode Kruis mensen aansporen stil te staan bij alle kinderen die vermist zijn en ze zo hun solidariteit te laten betuigen met de ouders die achterblijven na een vermissing. Ook hoopt de organisatie dat deze dag mensen aanspoort na te denken over preventieve maatregelen.

Hulplijn Vermiste Personen

De Hulplijn Vermiste Personen is een onderdeel van het Nederlandse Rode Kruis en bestaat uit een team van deskundige hulpverleners. De Hulplijn biedt middels een gratis 0800-nummer praktische en emotionele ondersteuning aan achterblijvers van vermisten én aan vermisten zelf en is er voor iedereen die iemand vermist of zelf vermist wordt en niet weet wat te doen.

Dag van de Vermiste Kinderen

In 1983 heeft de toenmalige president van de Verenigde Staten 25 mei uitgeroepen tot de Dag van Vermiste Kinderen. Verschillende organisaties wereldwijd vragen sindsdien op 25 mei aandacht voor vermiste kinderen. Het vergeet-mij-nietje werd symbool voor de Internationale Dag van Vermiste Kinderen in Europa.

Waarom 25 mei?

De datum 25 mei is gekozen omdat op de ochtend van 25 mei 1979 de zesjarige Etan Patz voor het eerst alleen naar de bushalte gaat. Het gezin woont in een goede buurt in New York. Etan wordt dagelijks bij de bushalte opgehaald door de schoolbus. Zijn moeder houdt Etan in de gaten tot de hoek van de straat. Vanaf daar is het nog 50 meter tot de bushalte. Pas later op de dag blijkt dat Etan nooit in de schoolbus is gestapt of op school is aangekomen. Bijna 100 agenten zoeken die avond naar Etan. Tot op heden is er nooit meer een spoor gevonden van de jongen. Etan is ondertussen, indien hij nog leeft, 38 jaar oud.