Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Dit zijn we Vrijwillig is niet vrijblijvend

Vrijwillig is niet vrijblijvend

​Rode Kruis-vrijwilliger Ewoud Eerland was teamleider van de SIGMA tijdens een grote brand in een flat in Rotterdam. 

Artikel delen?

“Toen mijn alarm afging was er een feestje bij mij thuis”, vertelt Ewoud. Hij heeft die middag nog geen alcohol gedronken, dus hij kan weggaan wanneer het moet. “Vrijwillig is niet vrijblijvend dus ik besloot de gezelligheid te verlaten en naar de opkomstlocatie te gaan”, zegt hij. “De adrenaline gierde door mijn lijf toen ik met mijn SIGMA-team naar de Moddermanstraat ging”.

Rook en stofwolken

In het noodhulpvoertuig bespreken de vrijwilligers met elkaar wat ze kunnen verwachten. Zijn er veel gewonden? Zou er veel schade en paniek zijn? Zijn er mensen bij die geen Nederlands kunnen spreken? Als het team de straat in rijdt zien ze een hoop rook en stofwolken, geen bewoners. “De mensen werden opgevangen in een kerk. De Officier van Dienst Geneeskundig zei me dat wij daar ook heen moesten gaan”, zegt Ewoud.

Geen antwoorden

De kerk zit helemaal vol met mensen van alle leeftijden, velen zijn verbaasd en gestrest. Sommige mensen kwamen net terug van boodschappen doen en mochten ineens hun huis niet in. Het team van Ewoud richt een EHBO-post in waar ze licht gewonden kunnen behandelen. “Er zaten mensen bij met schaaf- en snijwonden. Mijn team maakte deze wonden schoon en legde verbandjes aan,” zegt Ewoud. Hij zelf coördineerde de inzet. “Het maakte veel indruk op mij hoeveel mensen er waren met vragen. Ik vond het vervelend dat ik niet altijd antwoord kon geven”, vertelt hij.

​Mensen raken gefrustreerd

“Mijn legitimatiekaart ligt binnen, mag ik die pakken? Mijn autosleutels liggen binnen, als ik ze mag halen dan ben ik hier weg. Wanneer mogen we naar huis?” Deze vragen krijgt Ewoud de hele avond te horen. Mensen raken gefrustreerd en snappen niet waarom de politie hen geen toegang geeft tot hun woning. “Het enige wat ik kon doen was uitleggen waarom dat niet mogelijk was”, zegt Ewoud. “Ik begreep die mensen wel, het is niet niks als je je huis voor zo’n lange tijd niet in mag of als je huis ernstig beschadigd is”.  

​Iedereen een slaapplaats

De inzet van het Rode Kruis team duurt tot laat in de avond. Uiteindelijk heeft iedereen een slaapplaats gevonden of is in een hotel ondergebracht. “Mijn team heeft haar best gedaan” zegt Ewoud.