Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Rode Kruis in actie bij Pameijer volleybalwedstrijd
12 december 2014 |

Rode Kruis in actie bij Pameijer volleybalwedstrijd

​​Het is volle bak bij het Topsportcentrum, een sporthal die naast het Feyenoordstadion ligt. Driehonderd bloedfanatieke medewerkers van Stichting Pameijer, een organisatie die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond, volleyballen er lustig op los tijdens de jaarlijkse volleybalwedstrijd. Voor dit evenement werkt Pameijer al jaren samen met het Rode Kruis Rotterdam, die de eerste hulp verleent bij sportblessures. En naar volle tevredenheid, volgens Masja Kuiper, medeorganisator van het evenement.

Kuiper: “Wij hebben 2 keer per jaar een toernooi en om het jaar een feest. In november is er een volleybalwedstrijd voor de medewerkers en in mei het Jan Last voetbaltoernooi voor de cliënten van Pameijer. Deze is vernoemd naar een oud-directeur van onze organisatie. Voor deze evenementen neem ik altijd contact op met het Rode Kruis.”

Overbodige luxe

En dat is geen overbodige luxe. De wedstrijd is nog geen vijf minuten geleden begonnen of er strompelt al een slachtoffer naar de kant. Het is medewerker Tamara en ze weet al wat ze mankeert. “Ik ben herstellende van een zweepslag”, vertelt ze aan Stefan van der Velden. Stefan volgt de richtlijnen en legt een icepack op haar been. Daarna zwachtelt hij haar been met een drukverband. Tamara is erg teleurgesteld dat ze niet verder kan. “Het ging juist weer wat beter. Ik was alweer voorzichtig begonnen met hardlopen en dat ging goed. Maar ik ben heel goed opgevangen bij de EHBO.”
Ook Masja is zeer tevreden over de inzet van het Rode Kruis. “Het voordeel is dat we niet zelf op zoek hoeven naar mensen die EHBO kunnen verlenen. Ik geef vooraf door hoeveel mensen aanwezig zullen zijn en het Rode Kruis geeft aan hoeveel mensen ze dan gaan inzetten. Wij werken zeker meer dan tien jaar samen en dat gaat altijd prima. Achteraf hoor ik hoeveel mensen er zijn behandeld.”

Huisartsenpost

Tegen het eind van de wedstrijd meldt zich een dame die een harde klap op haar pols heeft gekregen en daarna viel. Ze heeft erge last van haar duim en voelt tintelingen. Zo erg zelfs dat zelfs koelen niet mogelijk is. Resoluut wordt er bij de EHBO een beslissing genomen. Ze kan zich beter even melden bij de huisartsenpost. Met een mitella van verband om haar arm vertrekt het meisje. “Het kan een scheurtje zijn in het bot. Dat moet echt nagekeken worden,” aldus Stefan.
Na een spannende finale nemen we afscheid van Pameijer en zit de rustige dienst er weer op.