Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Op de Swan Market met een bakker, zijn vrouw en een survival-instructeur
27 februari 2017 |

Op de Swan Market met een bakker, zijn vrouw en een survival-instructeur

​‘Nee, voor de uitrijkaarten moet u even terug de zaal in en dan links aanhouden’. De uitgang van de overdekte Swan Market in de Van Nelle Fabriek is verlegd waardoor trouwe klanten in verwarring raken. 
Leo en Angelique blijven erbij lachen ‘maar de volgende keer neem ik wel een zwarte stift mee om een bordje te maken’. ‘Ik ga even bij de beveiliging langs om te zeggen dat ze de mensen de verkeerde kant opsturen’ zegt Kenneth die vandaag als stagiair meeloopt. 

Het maakt direct duidelijk; werken als evenementenhulpverlener betekent ook geduldig blijven en meedenken met de klantorganisatie.

Een vrouw staat te lachen met 2 mannen in Rode Kruis kleding

​Swan Market

Leo en Angelique Schot zijn bekende gezichten op de Swan Market; een grote life style beurs die zowel uit Nederland als België mensen trekt. Al jaren bemannen zij met zijn tweeën de EHBO post zowel bij de buitenmarkt (op het Museumplein) als binnen. Het echtpaar haalt zelf de benodigde spullen op bij kantoor en zorgt er ook weer voor dat een paar dagen later alles keurig terug is. 

Koningsdag

​In het dagelijks leven werkt Leo van dinsdag tot en met zaterdag nachtdiensten. Eerst 25 jaar als banketbakker en nu 1,5 jaar als broodbakker. Daarnaast werkt hij ook al weer 10 jaar als teamleider EHBO op Koningsdag, terwijl Angelique dan ruim 100 kilometer verderop haar EHBO dienst draait.

‘Ja, dat is een beetje een raar verhaal. Mijn broer is op een gegeven moment vanuit deze regio naar Arnhem verhuisd, bij het Rode Kruis gegaan en ik heb toen hier de opleiding gevolgd. Op een gegeven moment had hij te weinig mensen voor de Koningsdag en toen ben ik dus bij hem in Arnhem gaan helpen. Dat doe ik nu al jaren. Leo en ik hebben elkaar pas later -ook via het Rode Kruis trouwens- leren kennen.’
Kenneth Burdorf die vandaag als stagiair meeloopt luistert geïnteresseerd. ‘O dus er is nog hoop! Ik ben vrijgezel namelijk’.

​Survival

Hij vertelt hoe hij vanwege zijn baan als ski-leraar al een paar keer zijn EHBO gehaald had, maar het eigenlijk nooit bijgehouden had. ’Tegenwoordig werk ik als survival- instructeur veel in het bos. Daarbij heb je sowieso wel een verhoogd risico op incidenten en in zo’n bos heb je natuurlijk met langere aanrijtijden te maken, dus ik dacht laat ik het nu maar eens goed doen. 
Ik heb de uitgebreide opleiding gevolgd en me daarna aangemeld voor evenementenhulp​. Het voordeel voor mij is dat ik dan ook echt in de praktijk mijn kennis kan bijhouden'. 

Twee mannen op de rug gezien met Rode Kruis kleding aan lopen over een overdekte markt met veel mensen

Voorbereiding

‘Over aanrijtijden gesproken, hoe geef je dan eigenlijk je locatie door?’ vraagt Leo. ‘Via GPS’ zegt Kenneth. ‘Maar ik maak ook aantekeningen van de route die ik volg zodat ik dat indien nodig, snel kan overdragen'.
We bespreken de drukte op de markt en hoe Leo samen met de teamleider van de beveiliging, een indeling in sectoren volgens het militaire alfabet heeft gemaakt. 
Zo kan de locatie van een eventueel ongeval beter aangegeven worden over de portofoon. ‘Over het algemeen is het rustig hoor’, zegt Leo, ‘maar ja, we zijn liever goed voorbereid’.

Een vrouw met een Rode Kruis polo aan haalt een splinter uit de hand van een andere vrouw

Angelique staat op en gebaart van achter het raam dat mensen naar een andere deur moeten lopen. 
'Als ze hier in gaan, omzeilen ze de betaling bij de ingang en dat lijkt me toch niet de bedoeling. We hebben een goede samenwerking met de organisatie en die wil ik zo houden'. 

Het Rode Kruis heeft in Rotterdam bijna 400 vrijwilligers. Mensen zoals Leo, Angelique en Kenneth die hun vrijwilligerswerk combineren met een baan, studie en/of gezin. Wil je meer weten over de achtergronden van die vrijwilligers of zelf in actie komen? Kijk wat jij kunt doen!​



Fotocredits: Richard Jetten

Artikel delen?