Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Leerlingen organiseren sponsorloop voor het Rode Kruis in Syrië
25 april 2014 |

Leerlingen organiseren sponsorloop voor het Rode Kruis in Syrië

‘Het is gewoon heel erg zielig voor die kinderen daar’
Leerlingen organiseren sponsorloop voor het Rode Kruis in Syrië

‘Die burgeroorlog in Syrië duurt nou al zo lang, het moet nu maar eens kappen.’ Dat vindt Ibrahim Uzul en daarom heeft hij, samen met klasgenoot Nabil Makkioui, een sponsorloop georganiseerd op hun school, het LMC Pro Huismanstraat, om geld in te zamelen voor het Rode Kruis in Syrië. In totaal deden er 102 kinderen mee aan de sponsorloop, die dinsdag 22 april werd gehouden bij de school. De cheque van 704,30 euro werd op vrijdag 25 april officieel overhandigd aan Harold Francken, directeur van het Rode Kruis Rotterdam.

Sponsorloop Syrie 1.jpg

Gruweldaden

Vooraf aan de uitreiking hielden de twee jonge initiatiefnemers een presentatie over de gruweldaden in Syrië. ‘Wie het niet wil zien, moet maar even niet kijken’, waarschuwt de 13-jarige Ibrahim vooraf bij het afspelen van een filmpje. En dat is niet voor niets. De beelden van kinderen en hun moeders die moeten rennen voor de bommen in het oorlogsgebied, zijn aangrijpend. 

‘Het is fantastisch dat jullie iets willen doen voor deze mensen’, vertelt Harold Francken, die na de presentatie het woord krijgt. ‘Met ieder rondje dat jullie hebben gelopen, heb je wel iemand geholpen. Het Rode Kruis Nederland gaat dit geld rechtstreeks overmaken naar het Rode Kruis in Syrië. Ze gaan dat gebruiken voor voedselpakketten en dekens.’

 

Sponsorloop Syrie 3.jpg 

Honger

Volgens Ibrahim en Nabil, die ook nog maar 13 jaar is, is hun missie geslaagd. Ze hebben veel meer geld ingezameld dan ze hadden gedacht. Ibrahim: ‘Ik hoop dat de kinderen daar nu minder honger en het minder koud hebben.’ ‘Het is gewoon heel erg zielig voor die kinderen daar’, valt Nabil hem bij. De winnaar van de sponsorloop is een klasgenootje die maar liefst 16 rondjes van 300 meter heeft gelopen. De beste tien leerlingen van deze school voor praktijkonderwijs krijgen een pen van het Rode Kruis als aandenken.

Door Suzanne Wittkamp