Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Van handmatige registraties na Solferino naar skill share in Genève
29 september 2016 |

Van handmatige registraties na Solferino naar skill share in Genève

​Tijdens mijn vakantie in een oostelijk puntje van Frankrijk met het Zwitserse Genève letterlijk op een steenworp afstand, bezocht ik als toeristisch tripje het CICR en Féderation. Dit om eens meer van het Rode Kruis op te snuiven omdat ik recent als vrijwilliger (social media medewerker), begonnen ben. 

Eerst even naar Wikipedia surfen om eens te kijken wat er bekend is over Henry Dunant en zijn Rode Kruis:
De Slag bij Solferino vond plaats op 24 juni 1859 en resulteerde in de overwinning van de alliantie van het Franse leger onder Napoleon III en het Sardijnse leger onder Victor Emmanuel II (samen bekend als de Frans-Sardijnse Alliantie) op het Oostenrijkse leger onder commando van keizer Frans Jozef I. 
Deze slag zou een langetermijneffect hebben op het toekomstige gedrag van militaire acties. Jean-Henri Dunant, die het resultaat van de slag met eigen ogen zag, raakte door het verschrikkelijke lijden van soldaten die achterbleven op het slagveld gemotiveerd om een campagne op te zetten die uiteindelijk zou resulteren in het (eerste) Verdrag van Genève van 1864, de diverse daaropvolgende Geneefse Conventies en de oprichting van het Internationale Rode Kruis. (wikipedia)

De slag bij Solferino , een onbekende slag tijdens een oorlog, tenminste laat ik voor mezelf spreken. De Zwitserse bankier Henry Dunant die de gruwelijkheden aldaar op zijn netvlies kreeg, nam de moeite om vele mensen, in eerste instantie vrouwen, te mobiliseren om de gewonden te helpen. Dit is de basis geworden van het Rode Kruis, de omgekeerde Zwitserse vlag overigens.

In Genève vind je in de oude binnenstad nog plaatsen waar Henry gewoond en gewerkt heeft. Maar belangrijker is zijn idee: mensen waar ook ter wereld in nood te helpen; ongeacht gedachtengoed en achtergrond. 


Zwitserland is zodoende dan ook de bakermat van het Rode Kruis. Het Zwitserse Rode Kruis bevindt zich in Bern. Het CICR en Féderation de Croix Rouge/Red Crescent beide in Genève. Het CICR opgericht in 1863 bestaat uit de nationale verenigingen en de internationale federatie. En is de beschermer en promotor van de internationale rechten van de mens. 

Velen voelen zich aangetrokken hierdoor en zetten zich veelal belangeloos in voor de medemens die hulp nodig heeft.

Het museum bij CICR -tikkie ouderwets-  is de moeite waard te bezoeken. Het oude archief van de registratie van gewonden en doden is een echt hoogtepunt. Vooral de manier van het traceren van de gewonden/doden omdat familie naar hen op zoek is, is bijzonder – geen digitale systemen maar handmatige registraties. Het is zelfs interactief gemaakt, zodat je zelf mensen in de oude originele boeken kunt op proberen te zoeken. Echt heel bijzonder om dat eens te doen.Tegelijkertijd zijn vanzelfsprekend beide organisaties met hun tijd meegegaan en er wordt gewerkt zoals in elke andere onderneming of organisatie.  
Daarbij manifesteert de CICR zich vooral  internationaal en de federatie beweegt zich op verenigingsniveau. Op allerlei gebied wordt er gestreefd naar grensoverschrijdende best practices. Het wiel hoeft immers niet telkens weer uitgevonden te worden. 

Leuk om te horen dat er in zoveel landen gewoon huis aan huis gecollecteerd wordt net zo als dat hier in Nederland een bekend fenomeen is. Daarnaast worden de voor de hand liggende EHBO cursussen gegeven en het betrekken van jongeren bij de organisatie staat hoog op de agenda.  
Zo zijn er  heel veel overeenkomsten.  Skill share, dat is ook waar meer en meer op toegelegd gaat worden. Het delen van jouw procedures en wijzen van zaken aanpakken en werken over fondsenwerving bijvoorbeeld. Zoals al gezegd, het wiel hoeft niet weer uitgevonden te worden. 

Een aardige bijkomstigheid was dat het kantoorgebouw van de Fédération verbouwd werd. Ikea in Genève heeft daarom boven op  haar complex een tijdelijk kantoor voor hen ingericht. 
Zo kun je als organisatie natuurlijk ook bijdragen aan een goed doel.

Tekst en foto's: Alexandra Kruijswijk

Ben je of ken je iemand die op zijn/​haar vlucht familie is kwijtgeraakt en naar hen op zoek is? Kijk hier voor meer informatie over ons inloopspreekuur.


Artikel delen?