Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Rode Kruis roept Nederlanders op AED’s te lokaliseren
24 juni 2015 |

Rode Kruis roept Nederlanders op AED’s te lokaliseren

​​Het Rode Kruis roept alle Nederlanders op de AED's in hun eigen buurt op te sporen en aan te melden. Wie een AED-locatie wil aanmelden, kan dat doen via de gratis EHBO-app van het Rode Kruis.

​Het Rode Kruis roept alle Nederlanders op de AED's in hun eigen buurt op te sporen en aan te melden. Wie een AED-locatie wil aanmelden, kan dat doen via de gratis EHBO-app van het Rode Kruis.

"Met hulp van het publiek hebben wij de afgelopen jaren 22.000 AED's weten te verzamelen, waarmee dit de grootste AED-database ter wereld is", zegt Lucien Engelen.
De Automatische Externe Defibrillator (AED) kan een mensenleven redden. Daarom vindt het Rode Kruis het belangrijk dat mensen de AED-locaties in Nederland weten te vinden. Zo'n 22.000 AED's in Nederland zijn al gelokaliseerd en geregistreerd via de EHBO-app van het Rode Kruis. Maar er zijn nog minstens 40.000 AED-locaties onbekend.


De grootste AED-database ter wereld

Het databestand met AED-locaties werd sinds 2009 bijgehouden via het platform AED4.eu. "Met hulp van het publiek hebben wij de afgelopen jaren 22.000 AED's weten te verzamelen, waarmee dit de grootste AED-database ter wereld is", vertelt Lucien Engelen van het Radboudumc,  initiatiefnemer van de AED-app. "We weten echter dat er nog steeds een groot aantal niet is opgenomen. Zeker als je bedenkt dat er in Nederland zo'n 60.000 tot 80.000 AED's zijn verkocht." Het Rode Kruis heeft de gegevens van de AED-locaties, inclusief de AED-app, nu overgenomen van het REshape Center van het Radboudumc Nijmegen. Als nieuwe beheerder van de app wil het Rode Kruis nu zoveel mogelijk AED-locaties in het land in kaart brengen.


Oproep aan iedereen

Het is voor iedereen eenvoudig om AED-apparaten te lokaliseren en aan te melden via de gratis EHBO-app van het Rode Kruis. Sinds 15 juni 2015 lieten zich al 3.500 mensen registreren om AED's aan te melden. Dat leverde direct 270 nieuwe AED-locaties op. Maar er is nog veel meer hulp nodig om alle AED-locaties in kaart te brengen. "Jong en oud, we vragen iedereen om AED's aan te melden", aldus Gijs de Vries, directeur van het Rode Kruis. "Uiteraard gaan onze eigen Rode Kruis-vrijwilligers ook op pad. Aan de hand van lijsten met AED's waarvan de locatiegegevens niet kloppen, zullen zij gezamenlijk de straat op om zoveel mogelijk AED-lokaties te controleren."


Doorontwikkeling van de app

Het Radboudumc zal zich samen met het Rode Kruis richten op de doorontwikkeling van AED4. "Bijvoorbeeld door onderzoek naar een goede landelijke dekking van het aantal AED's en onderzoek naar nog betere mogelijkheden om de apparaten te gebruiken, waar mogelijk met behulp van nieuwe digitale technologie", aldus Engelen. "We hebben onder meer een applicatie voor AED4.eu gemaakt voor Apple's (smart)Watch en monitoren ook daar het gebruik van."
Ook een AED-lokatie aanmelden?
In Nederland krijgen iedere week 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand, aldus cijfers van de Hartstichting. De overlevingskans van een slachtoffer neemt toe als binnen 6 minuten wordt gestart met hartmassage en zo snel mogelijk de Automatische Externe Defibrillator (AED) wordt gebruikt. Ook een AED-lokatie aanmelden? Download de gratis EHBO-app van het Rode Kruis en registreer de AED's die jij gevonden hebt in jouw buurt via deze app.