Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Rode Kruis opent giro 7244 voor hulp bootvluchtelingen
6 juni 2015 |

Rode Kruis opent giro 7244 voor hulp bootvluchtelingen

​Het Nederlandse Rode Kruis slaat alarm over het tekort aan noodhulp voor bootvluchtelingen in het Middellandse zeegebied. De stroom aan vluchtelingen is de afgelopen maanden sterk gegroeid vergeleken met voorgaande jaren door de vele crises in Afrika en het Midden-Oosten. Om de meest noodzakelijke, levensreddende hulp te kunnen blijven bieden, heeft het Rode Kruis de komende maanden circa drie miljoen euro nodig, zo is de eerste inschatting. Het Rode Kruis opent daarom giro 7244 en roept iedere Nederlander op de humanitaire hulp te steunen.

Met gevaar voor eigen leven wagen jaarlijks honderdduizenden vluchtelingen de oversteek over zee, in de hoop een veilige plek te vinden om te leven. Vele duizenden van hen overleven deze overtocht niet. De mensen die de kust wel levend bereiken zijn er vaak slecht aan toe, omdat ze meestal dagenlang niets te eten en drinken hebben gehad. Ze hebben daarom dringend medische hulp, water en voedsel, onderdak en kleding nodig. 'We moeten voorkomen dat de migranten die in de meeste gevallen op de vlucht zijn voor conflicten opnieuw een trauma oplopen doordat ze in Europa verstoken blijven van hulp', zegt Kathelijne De Groot. Volgens De Groot, die namens het Nederlandse Kruis de vluchtelingen in Sicilië bezocht, is er veel geld nodig om levensreddende hulp te kunnen blijven bieden.

Het verdriet en de leegte van de vluchtelingen hebben diepe indruk gemaakt op De Groot. 'Ik sprak met een jongen uit Congo die door de Italiaanse marine was opgepikt op zee. Op blote voeten stapte hij uit het schip. Zijn enige bezittingen waren de kleren die hij droeg. Met tranen in zijn ogen vertelde hij dat hij alleen op de wereld is, want zijn familie overleefde het conflict niet. Deze jongen is volledig afhankelijk van hulporganisaties om te overleven', aldus De Groot. Zichtbaar blij nam de man even later water, sokken en schoenen van het Rode Kruis in ontvangst. Dit is een van de zes duizend verhalen van bootvluchtelingen die afgelopen paar dagen aankwamen in Italië. Waaronder ook zwangere vrouwen en minderjarige kinderen die zonder hun ouders de overtocht hebben gemaakt, omdat die niet meer geld hadden of zijn overleden.

Naast noodhulpgoederen, medische hulp en onderdak helpt het Rode Kruis de bootvluchtelingen met het vinden van hun vermiste familieleden en het herstellen van contact. Ook assisteert de organisatie met verwerken van de oorlogs- en andere trauma's om de vluchtelingen weer de kracht te geven hun leven op te bouwen. Ten slotte helpt het Rode Kruis bij de identificatie van overleden mensen. Het Rode Kruis is in alle Europese landen waar vluchtelingen aankomen actief. Naast de landen in het Middellandse zeegebied wordt ook in Roemenië en Bulgarije hulp geboden, onder meer in vluchtelingenkampen. Net als in de conflictgebieden aan de andere kant van de zee, om te voorkomen dat de vluchtelingen zich überhaupt wagen aan de gevaarlijke oversteek naar Europa. Veruit de meeste vluchtelingen hebben immers de voorkeur om in hun eigen regio hun leven weer kunnen op te bouwen. De meesten willen na afloop van het conflict in hun geboorteland zo snel mogelijk terug naar huis. 

De vluchtelingenstroom naar Italië is de afgelopen maanden verdubbeld ten opzichten van dezelfde periode vorig jaar. In Griekenland zijn zelfs zes keer zoveel vluchtelingen aangekomen. Volgens het Italiaanse Rode Kruis zal dit aantal de komende maanden alleen maar toenemen, want in de zomer durven meer vluchtelingen de oversteek aan. De zee is dan rustiger en het weer stabieler. Tegelijkertijd is de brandende zon en de hitte een extra gevaar. Als de vluchtelingenstroom blijft groeien verwacht het Italiaanse Rode Kruis eind juni door haar voorraden hulpgoederen heen te zijn. Het Nederlandse Rode Kruis heeft inmiddels uit de eigen reserve 20.000 euro uitgetrokken, maar er is veel meer nodig om te voorkomen dat hulp uit moet blijven.