Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Rode Kruis test burgerhulpnetwerk Ready2Help met succes
16 maart 2015 |

Rode Kruis test burgerhulpnetwerk Ready2Help met succes

 

​Het Rode Kruis testte zaterdag 14 maart met succes het nieuwe burgerhulpnetwerk Ready2Help. Aan de oefening in Dordrecht en aan de landelijke online oefening namen honderden mensen deel. De opgeroepen Ready2Helpers werden gevraagd hulp te bieden bij een overstromingsscenario waarbij er in verschillende wijken in Dordrecht schade was door het stijgen van het waterpeil. Ook werden online mensen geholpen door hulpverleners van het Rode Kruis.
 
Rode Kruis-directeur Gijs de Vries is tevreden over de oefening. ‘We hebben vandaag gezien hoe Nederland de handen uit de mouwen steekt in tijden van rampspoed. Wat mij opviel is dat mensen enthousiast waren over de oefening en aangaven graag in de praktijk ingezet te willen worden. Deze oefening onderstreept nogmaals hoe belangrijk het is dat het netwerk Ready2Help zo groot mogelijk wordt, zodat we in tijden van nood heel snel grote hoeveelheiden mensen op de been kunnen brengen.’ 
 
De teller van het netwerk staat nu op bijna 5500. Aanmelden voor het netwerk kan via www.Ready2Help.nl.

 Rampscenario

De Ready2Helpers werden ingezet voor het schoonmaken van een wijk van groen-puin en vuil met bezems. Daarnaast werden er zandzakken gevuld om de waterkering te verstevigen. De zandzakken werden door een menselijke keten naar de juiste plek gebracht. Voor het ondergelopen Dordts Streekmuseum werden de vrijwilligers ingezet om schilderijen veilig te stellen en deze zorgvuldig naar een klaarstaande vrachtwagen te verplaatsen. 

 Online oefening

Tijdens de online oefening oefenden vrijwilligers van het Rode Kruis met het signaleren en beantwoorden van noodberichten op social media tijdens de inzet. In totaal werden er meer dan 2000 tweets verzonden met de hastag #R2Hoefening, daarmee werden er honderden mensen van advies voorzien. De online hulpverleners adviseerden de hulpvragers om naar de zolder of een hogere verdieping te gaan of een deken om zich heen te slaan om onderkoeling te voorkomen. De online oefening was tijdelijk trendic topic in Nederland.