Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Rode Kruis Rotterdam aanwezig bij manifestatie Charlie Hebdo
1 februari 2015 |

Rode Kruis Rotterdam aanwezig bij manifestatie Charlie Hebdo

​Donderdag 8 januari beginnen op mijn Whatsapp de berichten binnen te komen. “Wie van het districtsbestuur is vandaag in Rotterdam en kan in de avond op het kantoor in de Leeuwenstraat aanwezig zijn?”

We nemen onderling contact op om te kijken wat er aan de hand is – vanavond vindt de manifestatie plaats in Rotterdam om de gebeurtenis in Parijs bij Charlie Hebdo te herdenken.  Een paar uur eerder heeft het Rode Kruis afdeling Rotterdam aan het stadhuis in Rotterdam aangeboden om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn met enkele EHBO teams. Dit kan het Rode Kruis eigenlijk alleen doen, omdat het kantoor aan de Leeuwenstraat gelijk in de e-mail en telefoon klimt om vrijwilligers te informeren. En te vragen of ze mee willen doen vanavond. In de loop van de dag komen de toezeggingen binnen van de vrijwilligers – meer dan 20 mensen melden zich aan. Hierdoor kan de groep in tweeën gesplitst worden en is er dus altijd een back-up. Één team op locatie en één team om te ruilen of op te schalen.

Ondertussen wordt er voorbereid. Overleg met het Stadhuis, inrichten van de bus die meegaat, bestellen van de broodjes en nog veel meer. En er moet meer geregeld worden dan alleen vrijwilligers die naar de manifestatie gaan. Er wordt een compleet communicatiecentrum ingericht. Dat is echt heel belangrijk – om direct contact te hebben met de mensen in het veld. Mocht er iets gebeuren in het veld, dan kan er vanuit het kantoor direct actie ondernomen worden. Bijvoorbeeld het inzetten van meer vrijwilligers, die al aanwezig zijn.

Om 6 uur in de avond is iedereen aanwezig in de Leeuwenstraat. Er is een briefing – zodat de vrijwilligers op de hoogte zijn van de situatie ter plekke. Vervolgens vertrekt de helft van de vrijwilligers in 1 team. Ter plekke vindt nog een briefing plaats met instructies ter plekke. En dan gaan vrijwilligers aan het werk. Ze begeven zich tussen de mensen en worden, vaak positief, aangesproken. Op deze manier wordt op low-profile veiligheid vergroot en dus nood voorkomen.

Na aflopen van de manifestatie – die als uit een boekje verlopen is – wordt ter plaatse debriefing gehouden. De Algemeen Directeur van de Veiligheidsregio, Arjen Littooij,  komt langs en bedankt de vrijwilligers even persoonlijk en spreekt zijn waardering uit – “Snelle inzet, ruime opkomst en professionele aanpak”. De vrijwilligers gaan weer naar het kantoor in de Leeuwenstraat. Ook hier vindt een korte debriefing plaats  en de inzet wordt afgesloten.

De ploeg, die niet naar de locatie hoefde heeft zitten kaarten en kletsen. Ze vinden het jammer dat hun inzet niet nodig was, maar zijn heel blij dat alles vlekkeloos is verlopen. En ze geven allemaal ook de volgende keer weer paraat te zijn en hopen dat wel onderdeel van de directe actie te zijn.
Kortom, het Rode Kruis staat midden in de samenleving, is pro-actief en bestaat uit positieve, toegewijde vrijwilligers. En met zijn allen staan we in dit geval voor het voorkomen van een noodsituatie.