Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Een spelletje paintball voor uitleg humanitair oorlogsrecht
26 april 2015 |

Een spelletje paintball voor uitleg humanitair oorlogsrecht

Het mag misschien gek klinken, maar in een oorlog zijn er wel degelijk regels.
Hoe leg je die nu op een interessante manier uit aan geïnteresseerde rechtenstudenten? Juist! Met een spelletje paintball. Het evenement werd georganiseerd door Humanitair Oorlogsrecht, een afdeling van het Rode Kruis. Ze doen dit een paar keer per jaar en het werd gehouden bij Paintball Jungle in Wormerveer. De studenten zijn van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam.

Overalls

We arriveren om een uur of 10 in de ochtend op het paintballterrein. De opkomst valt wat tegen, maar dat mag de pret niet drukken. Na korte uitleg over humanitair oorlogsrecht kunnen de overalls, maskers en geweren worden uitgezocht.

_MG_0177.jpg 

De groep wordt verdeeld in een rood en een blauw team die tegen elkaar moeten spelen. Ondertussen creëren de mensen van het Humanitair Oorlogsrecht allerlei situaties waarbij de oorlogsregels in acht moeten worden genomen. Tussen de verschillende spelen door wordt er geëvalueerd over de situaties en de daarbij horende regels.

Oorlogsfotograaf

Er worden krijgsgevangenen gemaakt, gewonden weggedragen, uitgelegd dat je op een kerk niet mag schieten en er wordt met witte vlaggen gezwaaid. Ik mag zelf ook nog het veld in om oorlogsfotograaf te spelen. Gewapend met een wegwerpcamera( lastig fotograferen met een masker op, trouwens) ren ik als een bezetene het veld door en blijf gelukkig ongeschonden.

_MG_0283.jpg 

Aan het einde van de dag wordt er nog wat gedronken en nagepraat. Iedereen lijkt tevreden en ik heb ook een leuke dag gehad. Toch probeer ik door al het gelach en plezier voor ogen te houden wat de dag inhield. Een duidelijke, speelse uitleg over een heel serieus onderwerp.

Door Edo Tams