Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws EHBO-post Meent druk bezocht tijdens Zomercarnaval Rotterdam
24 juli 2014 |

EHBO-post Meent druk bezocht tijdens Zomercarnaval Rotterdam

​Bloedheet is het tijdens de 30ste editie van het Zomercarnaval op 19 juli in Rotterdam. Vanaf 13.00 uur trekt een stoet van 41 carnavalsgroepen met praalwagens en muziek door het centrum van de havenstad. Vanaf die tijd staan ook de EHBO-ers van het Rode Kruis op de vijf posten door het hele centrum van Rotterdam paraat. De verwachting is dat het erg druk gaat worden met temperaturen boven de 30 graden.

Zomercarnaval EHBO post 1.jpg 

Na de briefing aan de Leeuwenstraat kwam de vliegramp van Malaysian Airlines plotsklaps heel dichtbij. Naast het Rode Kruis-gebouw bevindt zich het restaurant Asian Glories, waar veel mensen bloemen hebben achter gelaten voor de twee eigenaren die zijn omgekomen bij de ramp. Veel Rode Kruisers stonden, voordat zij naar hun post liepen, een minuut stil bij de plek.

 
Azijn en whisky
De eerste persoon die zich meldt bij de post op de Meent is een dame met haar dochter. ‘Volgens mij is ze gestoken door een insect’, aldus Tamara, een van de zes vrijwilligers. De vrouw blijft opvallend rustig. ‘Thuis kunt u er het beste wat azijn opdoen’, krijgt ze als tip mee als ze de post verlaat. Daarna druppelen er langzaam meer mensen in de post, die omheind is met ijzeren hekken. De meeste mensen hebben last van de warmte en zijn duizelig of hebben hun enkels verstuikt of open gehaald door het glas op de grond. ‘De grootste fout die mensen maken, is dat ze denken dat alcohol dorstlessend is, maar juist met deze warmte kun je beter niet drinken’, aldus Tamara. Dat blijkt ook maar weer als drie vriendinnen zich melden bij de post. Een meisje is verschrikkelijk misselijk en wil de cabine inlopen. ‘Dat gaan we niet daar doen’, zegt Leo streng. ‘Daar hebben deze bak voor’, en hij duwt het meisje voorzichtig naar de rode afvalcontainer waarin ze een paar minuten aan het overgeven is. Haar vriendinnen kijken wat verdwaasd om zich heen en zijn duidelijk beneveld door de alcohol. Daarna voelt het meisje zich weer aanmerkelijk beter. ‘Dat moest ze even kwijt’, meent Leo. Volgens haar vriendinnen heeft ze whisky gedronken en amper gegeten.


Van de wereld
Een man met pijn op de borst strompelt, ondersteund door een jong meisje, de post binnen. Hij heeft het benauwd en het gaat steeds slechter met hem. ‘Er komt een ambulance voor hem, want deze man is bekend met hartklachten. Hij heeft eerder een auto-ongeluk gehad. De ambulance heeft apparatuur die alles bij hem kunnen meten’, aldus Stefan. Tot die tijd kunnen de EHBO-ers niets meer dan hem gerust te stellen en nauwlettend in de gaten houden. Plots komt er een jonge jongen binnen die de hulp inroept van de vrijwilligers voor iemand die in de menigte ligt en nergens op reageert. Huig en Marianne gaan er meteen op af en rennen achter de jongen aan. Er ligt inderdaad een man op de straat die behoorlijk van de wereld lijkt te zijn. ‘Meneer, kunt u mij horen?’ Marianne probeert contact met hem te maken. Langzaam lijkt de oudere man een teken van leven te geven. Marianne besluit om hem in de rolstoel te zetten en naar de post aan de Aert van Nesstraat te brengen, omdat die dichterbij is. Hij strubbelt een beetje tegen en vindt het niet nodig. ‘Maar daarnet was u toch even weg. We kunnen u beter even ter controle naar de post brengen’. Vrienden proberen hem over te halen en uiteindelijk neemt de man plaats in de rolstoel en dragen Marianne en Huig hem over naar de andere post.


Een jongeman met een hoofdwond wordt geboeid door de politie naar de post gebracht. Om zijn hoofd met lange dreads is verband gewikkeld. Zijn gezicht wordt schoongemaakt en het lijkt erg mee te vallen. Het lijkt te gaan om een klein gaatje in zijn voorhoofd. ‘Maar omdat mensen dan geneigd zijn om hun hoofd naar beneden te houden, ziet het er vaak erger uit, net als bij een bloedneus’, vertelt Huig. Hij wordt met zijn handboeien om op de brancard gelegd en afgevoerd naar het Erasmus. Daarna gaat hij naar het politiebureau.

Zomercarnaval EHBO post.JPG
Nog een keer rukt Marianne die avond, samen met Frank, uit voor een man die suikerziekte heeft, niets heeft gegeten en daardoor is flauwgevallen in de menigte. Ook hij wordt met een rolstoel naar de andere post gebracht. ‘Onbegrijpelijk, wel je medicijnen innemen, maar niet eten.’ Terwijl Frank en Marianne onderweg terug naar de post lopen, breekt er ineens paniek uit onder de aanwezigen. ‘Rennen, terug naar de post’, bevalt Marianne mij. ‘Niet naar links.’ Eenmaal weer terug op de post legt Marianne mij uit waarom ik niet naar links moest. ‘Ik zag die grilplaten daar staan en als je weg wordt geduwd, drukken ze jou op die platen.’ Wat er precies aan de hand was, zullen we wel nooit weten, maar daarna is de avond rustig verlopen en de post wordt om elf uur gesloten.

Door Suzanne Wittkamp