Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Structureren in een ongestructureerde situatie; een onverwachte triage voor Yvonne Stolk
2 juni 2016 |

Structureren in een ongestructureerde situatie; een onverwachte triage voor Yvonne Stolk

​Yvonne Stolk, NoodHulpTeam+ lid van het Rode Kruis, stond vorig weekend als teamleider met acht man van haar EHBO-vereniging en drie medische diensten paraat bij de Motor Races in Rockanje. Tijdens de race op zaterdag raakten twee motorrijders elkaars motoren en schoven vervolgens het publiek in. Yvonne stond toevallig bij het stuk waar het mis ging. Nadat het sein ‘veilig’ werd gegeven, was zij de eerste die ter plekke was en dus ook de eerste beoordeling of triage deed. 

​Observeren en waarnemen
“Terwijl je daar snel heen loopt, ben je er gelijk mee bezig. Observeren en waarnemen. Wat wil ik wel zien? Ademhalen en praten. Wat wil ik niet zien? Heel veel bloed. Ik probeerde nog maar even niet te denken aan het allerergste, want ik wist gelijk dat ik in het geval van reanimatie weer andere keuzes zou moeten maken”, aldus Yvonne.

Normaal gesproken is een verpleegkundige de aangewezen persoon om als eerste de beoordeling te doen, maar de medewerkers van het medisch team stonden aan de andere kant van het circuit. Yvonne was een paar jaar geleden ook aanwezig bij een motorrace, toen een motor met zijspan het publiek inreed. Ze herinnerde zich dat veel mensen door de vaart van het ongeluk op een andere plaats terecht waren gekomen. Daarnaast ging door haar hoofd dat ze die ochtend besproken hadden dat aan eventuele slachtoffers gevraagd moest worden of ze bloedverdunners gebruikten.

Als eerste ter plaatse
Yvonne vertelt verder: “Overal riepen mensen om EHBO. Ik zag dat de twee motorrijders nog praatten, dus ik ben doorgegaan naar het publiek. Daar zag ik als eerste iemand op haar rug liggen. Ze sprak gelukkig wel, maar wist in eerste instantie niet hoe ze gevallen was. Ik heb er iemand naast gezet en gezegd: ‘Jij houdt het hoofd vast en je blijft hier zitten tot de deskundigen gekomen zijn’. Vlakbij lag iemand op haar buik met bloed uit de neus en dat vond ik verontrustend. Je denkt dan toch aan ernstige zaken; rugletsel of een schedelbasisfractuur.  Gelukkig meldde zich ondertussen een BHV-er die ik direct aan de slag kon zetten. Ook het medische team was gearriveerd. Dan draag je snel en kort over: ‘Ik wil dat je daar en daar als eerste naartoe gaat en ik denk dat er dit en dat aan de hand is.” 

Uiteindelijk zijn er meerdere ambulances en een traumahelikopter ingezet. Drie personen zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gegaan, maar er bleken nog veel meer T3 slachtoffers - degenen die zijn behandeld door de EHBO.
 triage (2).jpg
TCO
Na afloop van het incident heeft Yvonne TCO (Team Collegiale Ondersteuning) bij de groep ingezet. Alles is goed doorgesproken en zoals Yvonne zegt: “Je leert hier ook heel veel van. “Gebruik je verstand en volg je gevoel” heb ik die middag een paar keer gezegd. Het was fijn dat ik in mijn rol als teamleider mijn collega’s ook direct het vertrouwen kon geven dat ze goed bezig waren.”

Bekenden
Voor Yvonne maakte de locatie de gebeurtenis extra bijzonder: het speelde zich namelijk af in haar woonplaats. Ze kende hierdoor veel van de mensen die er waren. Glimlachend zegt ze: “Mijn man kan niet tegen bloed. Ik dacht altijd dat hij niet echt iets oppikte van mijn verhalen, maar ik hoorde hem op een gegeven moment zeggen dat de gewonden niets te drinken mochten krijgen”.

Ook weten wat u moet doen in het geval van een ongeval? Volg een EHBO of reanimatie cursus. Dat kan op vrijwel elke mogelijke locatie. Ook op uw bedrijf of zelfs thuis. Klik hier​ voor meer informatie.

Artikel delen?