Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Een dagje City Racing als eerstehulpverlener
7 september 2014 |

Een dagje City Racing als eerstehulpverlener

Een dagje City Racing als eerstehulpverlener

Zondag 31 augustus 9:00 uur, kantoor Rotterdam, de briefing voor de 41 vrijwilligers die vandaag aan de City Racing dienst deelnemen begint. Het team bestaat grotendeels uit eerstehulpverleners, maar ook een aantal mensen voor logistiek en verbindingen. Ook dit jaar zijn er weer een aantal collega’s uit andere regio’s, die zich bij ons altijd erg welkom voelen. Daar zijn we trots op!

IMG_2240.JPG

De race wagens zullen weer een rondje Hofplein doen, waardoor het parcours langer wordt dan vorig jaar. Het weer wordt naar verwachting precies goed; droog, niet te warm maar ook niet te koud, weinig wind. Dit evenement is altijd relatief rustig qua slachtoffers, maar goed weer helpt zeker mee. De indeling van de EHBO-posten wordt bekend gemaakt. Er zijn weinig vragen, de meeste vrijwilligers kennen het klappen van de zweep en op elke post vindt nog een tweede briefing plaats waarin de posthoofden nog wat details uitleggen, bijvoorbeeld over het gebied waarin een loopploeg patrouilleert. Tegen kwart voor 10 kunnen de vrijwilligers hun porto’s ophalen en naar hun posten vertrekken.

Aggregaten
Bij de post aangekomen moeten er zoals altijd een aantal zaken worden opgebouwd en klaargezet: een brancard op schragen, een rijdende brancard, een tafel met verbandmiddelen en een rolstoel. Op dit grote evenement bestaat elke post uit een keet met stroomvoorziening, zodat er ook koffie en thee kan worden gezet. Ook een koelkast ontbreekt niet. Vandaag was het wel even ploeteren om de aggregaten aan de praat te krijgen en te houden. Ook dat hoort erbij, we steken niet alleen de handen uit de mouwen als er iemand gewond is. Bovendien is eerste hulp bij lege aggregaten best een leuke uitdaging.

Foto Cityracing 3.jpg 


Als alles klaar staat, worden de eerste loopploegen eropuit gestuurd. Het is nu nog rustig, maar langzamerhand verschijnen er steeds meer bezoekers bij de hekken rondom het parcours en op de tribunes. Later blijkt er een record aantal bezoekers van 600.000 te zijn geweest! De eerstehulpverleners worden geacht overal regelmatig een ronde te lopen om zichtbaar te zijn voor het publiek. Daarnaast is er op deze manier altijd in elk gebied een koppel aanwezig om naar een incident te gaan. Het betekent ook dat je als loopploeg soms op de beste plek staat om te kunnen zien wat er allemaal op het parcours gebeurt. Dat is toch een leuke bijkomstigheid en maakt voor de meesten de moeie voeten aan het eind van de dag weer goed.

Regenbui
Vandaag zijn er, zoals verwacht, weinig incidenten. Er wordt hier en daar een pleister geplakt of een verstuiking behandeld, maar voor de meeste posten blijft het daar bij. Het beeld op de posten is rustig, er wordt gekletst en veel gelachen. Deze dienst is vooral gezellig en voor sommigen een weerzien met collega’s die ze al een tijd niet hebben gezien. Eigenlijk is het dan ook zo weer vijf uur en kan er worden begonnen met opruimen. Rond half zes staat iedereen klaar voor het sein dat we naar kantoor terug mogen lopen, inclusief rolstoelen en rijdende brancards met gestapelde materialen, want vandaag nemen we die zelf mee terug. Dat er dan precies een heftige regenbui valt en iedereen kletsnat op kantoor aankomt, is achteraf gezien best grappig. Lachend krijgt het team verbindingen de schuld dat ze dat met opzet zo hebben geregeld, want die zitten lekker droog op kantoor. Maar we weten ook wel dat die, net als de eerstehulpverleners en logistiek, hun uiterste best doen om de dienst voor iedereen soepel en aangenaam te laten verlopen.

Foto Cityracing 5.JPG 


Als afsluiter van de dag komt er Chinees eten op tafel, maar we moeten nog wel even wachten op een ploeg die in het staartje van de dienst nog een slachtoffer moet helpen. Dat hoort er ook bij; samen werken, samen eten! Moe maar voldaan beginnen rond zeven uur de mensen naar huis te vertrekken en komt de dienst ten einde.

Door Barbara Velthuysen
Foto’s: Barbara Velthuysen