Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Decontaminatie-oefening in Stellendam
8 mei 2015 |

Decontaminatie-oefening in Stellendam

​Regelmatig worden er decontaminatie-oefeningen gehouden. Decontaminatie houdt in dat er besmettingsgevaar onder de bevolking moet worden tegengegaan. Als een dergelijke ongeval gebeurt, wordt het Rode Kruis gevraagd mee te helpen met haar professionele vrijwilligersteam. En daarom moet er ook geoefend worden. Op 15 april werd daarom in Stellendam geoefend. Rode Kruis-verslaggever Edo Tams was daarbij.

Het is een aardig eind rijden voor mij van Utrecht naar Stellendam. Wanneer ik aankom is de briefing al begonnen. Het is vrij druk, naast de verschillende instanties en tientallen vrijwilligers ook een heus camerateam van het televisieprogramma 'Willem Wever'.

_MG_0651.jpg 

Na de briefing wordt een aantal vrijwilligers voorzien van 'verwondingen'. Mensen van de make-up brengen sneeën en open wonden aan. De 'besmetting' wordt geënsceneerd door de 'slachtoffers' met meel te bestrooien. Iets wat de nodige consternatie oplevert.
Na de besmetting komt de machine op gang. Leden van de brandweer beginnen met de opbouw van de decontaminatie-unit. Deze bestaat uit een tunnel van tenten met daarin douches om slachtoffers te ontsmetten. Ook een team van Sigma zet een aantal tenten op.

Als alles klaar is kunnen nu eindelijk de slachtoffers komen. Ze worden gecontroleerd op verwondingen en moeten zich van hun kleding ontdoen. Hierna lopen ze onder verschillende douches door waarna ze weer worden opgevangen in een andere tent door ambulancepersoneel en leden van Sigma. Sommige 'slachtoffers' nemen hun rol vrij serieus en af en toe komt het erg realistisch over.
Er lopen zoveel verschillende teams rond (brandweer, politie, Sigma, ambulancepersoneel,etc) dat ik soms niet helemaal weet wie wie is. Afgezien hiervan lijkt alles redelijk goed op elkaar aan te sluiten.

Na afloop ben ik best onder de indruk van het hele gebeuren. De opbouw leek wat langzaam te gaan maar verder was het een goed lopend geheel. Bovendien was het een prachtige dag dus ik heb niemand horen klagen.

Door Edo Tams