Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Collecteweek bij het Rode Kruis
23 juni 2014 |

Collecteweek bij het Rode Kruis

Collecteweek bij het Rode Kruis
‘Voor het Rode Kruis heb ik altijd wel wat over’

Van 15 tot 22 juni was het collecteweek voor het Rode Kruis. Ook de 20-Vera Stofberg Collecteweek 2014.jpgjarige Vera Stofberg uit Rotterdam is langs de deuren gegaan in Schiebroek. Ze doet dit voor het tweede jaar en ze heeft er weer zin in. Met een lege collectebus stapt ze haar huis uit. Maar haar moeder houdt haar nog net tegen en gooit alvast wat muntgeld in de bus. ‘Dan rammelt ie in ieder geval een beetje.’

Meteen bij de eerste deur lijkt niet open te worden gedaan. ‘Ik weet nooit hoe lang ik nu altijd moet wachten. Er zitten natuurlijk ook ouderen bij’, vertelt Vera twijfelend. Na ongeveer een minuut besluit ze naar de tweede deur te gaan, maar op het moment dat ze belt, gaat boven bij het eerste huis een raam open. Een oudere man piept tussen de gordijnen tevoorschijn. Vera rent weer terug naar het eerste huis. ‘Ik kom collecteren voor het Rode Kruis. ’’Ah, wacht even’, en het raam gaat weer dicht. Ondertussen heeft zijn buurman ook al de deur opengedaan en hij grabbelt in zijn zakken naar wat munten en stopt dat in de bus. Daarna gaat het raam weer open. ‘Ik gooi het geld naar beneden.’ Een paar euromunten vallen in het gras. Vera raapt ze op. ‘Bedankt meneer’, roept ze naar boven.

Röntgenapparaten
Na wat huizen langs te zijn gegaan en net zoveel verschillende bellen te hebben gehoord, komt Vera aan bij een praatgrage, oudere man. ‘Ja, voor het Rode Kruis heb ik altijd wel wat over, maar je hoort de laatste tijd zulke rare dingen. Over directeuren die veel salaris krijgen. En er komen zoveel mensen aan de deur.’ De man gooit al het kleine geld dat hij heeft in de steeds zwaarder wordende collectebus. ‘Ik ben zelf nog naar Afrika geweest vroeger om oudere röntgenapparaten van het Sint Franciscus ziekenhuis te brengen. Dat was in de jaren zeventig. Maar jullie moeten door, dus ik houd jullie niet op.’ ‘Nee hoor, dat geeft helemaal niets’, glimlacht Vera.

Voetbal
We komen aan bij een tuin die vol staat met enorme, knalroze hortensia’s. Vera kan nog maar moeilijk haar weg banen naar de voordeur, waar een grote Nederlandse vlag aan hangt als aanmoediging voor het Nederlands elftal tijdens het WK in Brazilië. Een jongen doet open en geeft een briefje van vijf. Op de achtergrond staat de tv aan met voetbal. Iets wat we vaker tegenkomen tijdens onze collecteronde. ‘Misschien is het een voordeel en zijn er meer mensen thuis.’
Bij het volgende huis is dat niet het geval. De planten in de vensterbank staan er droevig en verlept bij; de luxaflex is naar beneden en er is geen beweging in het huis te ontdekken. ‘Hier hoeven we niet lang te staan. Ik denk dat deze mensen op vakantie zijn’, concludeert Vera en ze loopt door naar het volgende huis, waar we verwelkomd worden met luid geblaf van een guitige border collie en gillende kinderen. Vera schiet een beetje in de lach. Een dame in sportkleding doet wat gehaast, met een kind op haar arm, open. Snel vertelt Vera waar ze voor komt en tussen alle bedrijven door weet de vrouw wat geld op te snorren uit een jas.

Aan één deur hangt een wat opmerkelijke krans te prijken. Op de takken zijn verschillende sierlijke, Engelse theekopjes vastgebonden. ‘Dat is weer eens iets anders’, complimenteert ze de eigenaar. Na drie straten te hebben gedaan, zit het er voor Vera voor vandaag weer op.’ Ik vind het fijn als ik hiermee anderen kan helpen en ik doe het graag, omdat ik de reacties ook zo leuk vind.’ Ze is van plan om volgend jaar weer mee te doen. Het totaalbedrag van de afdeling Rotterdam is dit jaar €31.178, wat ongeveer vergelijkbaar is met de opbrengst van 2013 in hetzelfde gebied.

Door Suzanne Wittkamp