Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws CHIO rustig verlopen bij EHBO-post
23 juni 2015 |

CHIO rustig verlopen bij EHBO-post

​Ook in 2015 was het Rode Kruis weer aanwezig bij CHIO, het oudste internationale topsport evenement in Rotterdam, dit jaar alweer voor de 67ste keer gehouden in het mooie Kralingse Bos. Vier dagen lang hebben vrijwilligers van het Rode Kruis Rotterdam zich ingezet bij de EHBO-post die vlakbij het Stroodorp gelegen was, het centrum van het paardenevenement.

CHIO team.JPGOok in 2015 was het Rode Kruis weer aanwezig bij CHIO, het oudste internationale topsport evenement in Rotterdam, dit jaar alweer voor de 67ste keer gehouden in het mooie Kralingse Bos. Vier dagen lang hebben vrijwilligers van het Rode Kruis Rotterdam zich ingezet bij de EHBO-post die vlakbij het Stroodorp gelegen was, het centrum van het paardenevenement.

Zo ook op zondagmiddag 21 juni. "Het was vandaag best rustig", vertelt een vrijwilliger bij de post. "Een jonge medewerker die last had van flauwte, maar ze had de hele dag nog niets gegeten. Met wat suikerwater kwam ze weer bij." Om twee uur is het tijd voor de wisseling van de wacht. In totaal wordt de post 's middags bemand door zeven vrijwilligers. "Ik probeer altijd de zondag van dit evenement aanwezig te zijn", vertelt Lucas. "Soms lukt dat niet door mijn werk, maar ik vind dit wel de leukste dag."

Na een tijdje meldt het eerste slachtoffer zich: een politieman die zich licht voelt in zijn hoofd en even niet in de gaten heeft waar hij is. De vrijwilligers twijfelen geen seconde en schakelen een van de drie aanwezig artsen in. "Je weet nooit wat dat kan zijn. Deze man sloeg even wartaal uit. Hij had een hoge bloeddruk en heeft een geschiedenis met hartproblemen. Het kan dan van alles zijn: een tia, een hoge bloeddruk, hartklachten. Het was niet uit te sluiten." Hij is uit zijn dienst gehaald en nadat het beter met hem gaat, gaat hij naar huis met het verzoek om morgen naar de huisarts te gaan of naar het ziekenhuis als hij er toch weer last van krijgt. Hij krijgt van de arts een verwijsbrief mee.

Nadat een meisje om een paracetamol gevraagd heeft en iemand die licht is in zijn hoofd zich meldt, blijft het lang rustig op de post. Het moment voor de vrijwilligers om zelf om de beurt even naar het paardenevenement te kijken. Ik loop met Corrie en Dini mee, die allebei verschillende redenen hadden om vrijwilliger te worden. Corrie: "Ik maakte een keer mee dat een buurjongetje in het water terecht kwam en vond het daarna een goed idee om een EHBO-cursus te doen, zodat ik iets kon doen op zulke momenten." Dini is met haar dochter meegegaan toen zij een EHBO-cursus wilde volgen, omdat haar dat wel interessant vond.

Aan het einde van de dienst komt er een man met een grote wond op zijn vinger. Hij heeft zijn vinger opengehaald aan de reling van een trap, wat daardoor behoorlijk bloedde. Anouchka verbindt zijn vinger en daarna kan de man weer door.

Ook vandaag toont maar weer aan hoe belangrijk het is dat het Rode Kruis aanwezig is bij grote evenementen als CHIO.