Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Ook het Rode Kruis zit soms in een klein hoekje
10 februari 2017 |

Ook het Rode Kruis zit soms in een klein hoekje

​​‘Ongelooflijk, toen de fotograaf gisteren binnenkwam, was er net iemand en nu jij hier binnen staat ook.’ Renée Verdonck en Davey van Milligen schieten bijna in de lach als ik vraag hoe druk het is bij de EHBO op Art Rotterdam.

2 mannen die je op de rug ziet, staan naar een rij foto's te kijken. Op de voorgrond zijn divers sculpturen zichtbaar

​Sociaal

‘Nee hoor, sensatiezoekers zijn bij ons aan het verkeerde adres. Ik zeg altijd, om als vrijwilliger bij het Rode Kruis een leuke tijd te hebben, moet je gewoon geduld hebben, jezelf kunnen vermaken en ook een beetje sociaal zijn zodat je met je collega over niks kunt kletsen’ verduidelijkt Renée.

een mevrouw wordt in een rolstoel naar buiten gereden

‘Toevallig was er inderdaad die mevrouw gisteren, die ongelukkig ten val kwam en haar arm uit de kom had en nu die meneer die pleisters nodig had.  Maar ook wel wat mensen die om paracetamol vragen als ze ons zien, of bijvoorbeeld aangeven dat ze zo’n last van hun rug hebben. Vaak denken mensen dat wij artsen zijn en komen ze echt met allerlei zaken bij ons waar wij eigenlijk niets mee kunnen. Uiteraard geven we dan advies hoor, maar ik ben geen fysiotherapeut.’

Art Rotterdam

Renée heeft vorig jaar ook als hulpverlener op Art Rotterdam gewerkt. Een grote (beeldende) kunst tentoonstelling van 5 dagen (en avonden) in de Van Nelle Fabriek waar het Rode Kruis dagelijks met 2 teams aanwezig is.  

‘Hoe moeten mensen jullie eigenlijk vinden?’ vraag ik naar de dichte deur van het EHBO hokje kijkend. ‘Ja dat is wat lastiger’ geeft Renée toe. ‘We worden op de hoogte gehouden van eventuele zaken door de beveiliging via de portofoon en natuurlijk lopen we om de zoveel tijd over de tentoonstellingsvloer. Ook om zelf de weg te leren kennen trouwens, want het is hier best uitgebreid. Maar dit hok kan niet op slot, dus over het algemeen zitten we hier. 
Het eten is hier heel goed' zegt ze vervolgens veelbetekenend terwijl ze op haar telefoon de tijd bekijkt.  Ik snap hem; lunchtijd.

Ben jij bezig met een EHBO opleiding en heb je interesse in onze evenementen hulpverlening? Top! Check onze openstaande vacatures of maak alvast kennis​ met andere collega vrijwilligers.


Foto credits: Richard Jetten
p.s.: Op bijgevoegde foto's zijn niet René​e en Davey te zien (die waren er niet toen de fotograaf langs kwam) maar Barbara en Dennis.

Artikel delen?