Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Rotterdam Actueel Nieuws Rode Kruis zoekt 2.000 nieuwe vrijwillige hulpverleners
2 april 2015 |

Rode Kruis zoekt 2.000 nieuwe vrijwillige hulpverleners

​Het Rode Kruis zoekt nieuwe vrijwillige Eerste Hulpverleners. Door een toename van het aantal EHBO-aanvragen voor evenementen is de organisatie voor 2015 op zoek naar nieuwe vrijwilligers in het hele land. Komende zomer staan er een aantal grote evenementen op de planning, zoals De Parade, SAIL en de Tour de France, waarvoor honderden vrijwilligers worden ingezet. Ook in de rampenhulpverlening wil het Rode Kruis meer hulpverleners paraat hebben. Om deze reden start de organisatie vandaag met het werven van 2.000 nieuwe vrijwillige hulpverleners, zodat het Rode Kruis de noodzakelijke hulp kan blijven bieden.
 

Rode Kruis en Eerste Hulpverlening

Het Rode Kruis verleent hulp aan mensen in nood en verzorgt wereldwijd Eerste Hulpverlening en Eerste Hulp-onderwijs. In Nederland betekent dat hulp bij kleine en grote evenementen zoals Koningsdag, de intocht van Sinterklaas, Pinkpop of Carnaval.  Zo zette het Rode Kruis afgelopen jaar 600 hulpverleners bij de Nijmeegse Vierdaagse in. De Eerste Hulpvrijwilligers behandelen bij evenementen doorgaans hulpvragen als kleine bloedingen, kneuzingen, schaaf- of snijwonden.
  
“Het is voor ons nu alle hens aan dek om de EHBO-aanvragen rond te krijgen”, geeft Jeroen Bot, evenementenhulpcoördinator van het Rode Kruis aan:  “De komende zomer staan er verschillende evenementen op de planning waarbij we soms wel honderden vrijwillige hulpverleners per dag inzetten. Daarom starten we nu al met werven zodat we op tijd onze poule met vrijwilligers kunnen uitbreiden en niet het risico lopen om ‘nee’ te moeten verkopen.”
 

Eerste Hulp bij rampen en calamiteiten

Het Rode Kruis zoekt ook  Eerste Hulpverleners voor de Noodhulpteams die worden ingezet bij rampen en calamiteiten. Deze teams bestaan uit 8 vrijwillige hulpverleners die de verzorging van lichtgewonden bij een ramp of calamiteit voor hun rekening nemen. Om goed geoefend te blijven voor noodsituaties worden deze hulpverleners ook ingezet voor de Eerste Hulpverlening bij grotere evenementen.
 
"Eerste Hulpverlening is, nationaal en internationaal, een cruciale taak van het Rode Kruis.", zegt Rode Kruis directeur Gijs de Vries. "Met de versterking door nieuwe vrijwillige hulpverleners kunnen we onze huidige activiteiten op het gebied van Evenementenhulpverlening en noodhulp bekrachtigen en mensen blijven helpen."  

 Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van het Rode Kruis: www.rodekruis.nl/hulpverleners.  Een EHBO-diploma is niet vereist, de nieuwe vrijwilligers worden door het Rode Kruis getraind  in Eerste Hulp en noodhulpprocedures.