Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Roosendaal Dit doen we Noodhulp

Noodhulp in Nederland

​Het Rode Kruis biedt medische ondersteuning bij rampen zoals een grootschalig ongeluk of een overstroming. Bij calamiteiten of noodsituaties is de zorg voor getroffenen onze prioriteit.

Gelukkig doen zich in Nederland weinig grote ongevallen en rampen voor. Desondanks staan er 1.350 vrijwillige, goedgetrainde hulpverleners van het Rode Kruis klaar om in actie te komen. Dag en nacht, 7 dagen per week.

De zorg voor getroffenen

Het Rode Kruis biedt medische ondersteuning bij rampen zoals een grootschalig ongeluk of een overstroming.  EHBO-kennis kan levens redden als de hulpdiensten nog niet ter plekke zijn. We helpen bij de ontruiming van de rampplek en evacuatie. We verzorgen lichtgewonden en begeleiden slachtoffers naar een veilige plek. We richten ons daarnaast op de weerbaarheid van mensen. En we stimuleren kwestbare groepen om zelf een netwerk op te bouwen van mensen op wie ze kunnen terugvallen in tijden van nood. Bij calamiteiten of noodsituaties heeft de zorg voor getroffenen onze prioriteit.

Noodhulpteams

Vanaf januari 2016 verlenen de Noodhulpteams van het Rode Kruis hulp aan lichtgewonden tijdens grote rampen of calamiteiten. Bijna 1.000 vrijwilligers zijn de speciaal opgeleid en getraind voor deze rol. De noodhulpteams zijn onderdeel van Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB), dat vanaf 4 januari 2016 landelijk is ingevoerd.