Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Roermond Dit doen we Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid

​Onder 'zelfredzaamheid' vallen alle activiteiten die met hulp aan, begeleiding van of omgang met mensen te maken hebben.

 

Binnen de afdeling Roermond zijn er op dit moment drie projecten:
  • De Brug, ofwel het maatjesproject,
  • De Bijzondere vakanties,
  • Het kookproject

De Brug​

Medio 1997 is in Roermond het project De Brug opgezet. Dit project richt zich op de begeleiding van ex-psychiatrische patiënten, door ons cliënten genoemd. Vrijwilligers van de afdeling word​​en maatje van een cliënt en ondernemen er allerlei activiteiten mee. Hierbij kan gedacht worden aan een bioscoopbezoekje, lekker een stuk wandelen of een middagje winkelen. De cliënten voelen zich op deze manier eenvoudiger meer op hun gemak.

Vrijwilligers die actief zijn binnen dit project krijgen voorafgaand aan hun inzet een cursus waarin kennis van en omgang met de (ziektebeelden van) clënten wordt behandeld. Tijdens regelmatige terugkomavonden worden onder deskundige begeleiding van een RIAGG-medewerker ervaringen uitgewisseld en problemen behandeld.​ De vrijwilligersgroep van De Brug bestaat uit 5 enthousiaste vrijwilligers en staat onder leiding van een coörd​inator.

Interesse?

Heeft u interesse in De Brug ​neem dan contact met ons op via het contactformulier. WIj zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

 

Bijzondere Vakanties

​​Bijzondere vakanties, voorheen ook wel bekend als aangepaste vakanties, is een zeer succesvol project van Het Nederlandse Rode Kruis. Het is een project waar vrijwel alle afdelingen aan deelnemen.

Het meest bekende vakantieproject van het Rode Kruis is een vakantieboot, de J. Henri Dunant, d​ie geheel is aangepast aan de wensen van ouderen en gehandicapten. Zo zijn alle slaapkamers voorzien van hoog-laagbedden en zijn alle ruimtes en verdiepingen begaanbaar voor rolstoelen.

Tijdens alle vakantieactiviteiten staan vrijwilligers van het Rode Kruis klaar om het de gasten zoveel mogelijk naar de zin te maken. Onze vrijwilligers worden hierin bijgestaan door verpleegkundigen en artsen. Samen zorgen zij voor een onvergetelijke vakantie.
 

Wanneer u door ziekte, leeftijd of welke andere reden dan ook al lange tijd niet op vakantie hebt kunnen gaan maar d​it wel wil is het project Bijzondere Vakanties misschien iets voor u. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om zich te laten informeren over de mogelijkheden die het Rode Kruis u biedt.

 
Spreekt dit project u aan en wilt u het Rode Kruis hierin ondersteunen, neem dan contact met ons op. Wellicht staat u dan binnenkort klaar om onze gasten te verwelkomen voor hun onvergetelijke week weg.

Kookproject​

 

Het kookproject is ontstaan ten tijde van de on​lusten op de Balkan. Vele duizenden mannen, vrouwen en kinderen kwamen, op de vlucht voor oorlog en geweld, begin jaren ´90 naar Nederland en Nederland boodt hulp.

 

Onder deze groep zaten ook veel alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA´s). Om hen een beetje voor te bereiden op een leven na de opvang is het kookproject gestart. AMA's kregen tijdens de cursus  de basale kooktechnieken bijgebracht in een informele setti​ng. Gezellig, onder elkaar en met elkaar koken, eten en opruimen. Na verloop van tijd waren er steeds minder AMA's waardoor het project zijn blikveld heeft veschoven. Nie​t enkel AMA's behoorden tot de doelgroep, ook randgroepjongeren of ex-jeugddelinquenten. 

Dit project staat als gevolg van weinig belangstelling op dit moment op een laag pitje, zodra de vraag er weer is gaat h​et kookproject weer op volle vaart verder.