Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Ooststellingwerf Actueel Nieuws EHBO APP wint prijs
27 juli 2014 |

EHBO APP wint prijs

​​​

De EHBO-app van het Rode Kruis heeft de health app award 2014, namens patiënten federatie NPCF, gewonnen!
Loes Bierma, senior beleidsmedewerker van patiënten federatie NPCF zei bij de uitreiking:  “Patiënten hebben deze app op nummer 1 gezet en de jury was het met hen eens. Vijftig mensen hebben de app daadwerkelijk gebruikt tijdens een hartstilstand.  Dit is dus letterlijk 'een app die levens redt'.”
 
1.3 miljoen downloads EHBO-app
Met de algemene EHBO-kennis in Nederland is het helaas slecht gesteld.  Slechts 3,2 procent van de Nederlanders heeft een geldig EHBO-diploma. Het Rode Kruis heeft daarom in 2011 de EHBO-app gelanceerd om zoveel mogelijk Nederlanders gemakkelijk toegang te geven tot EHBO-kennis. De app is ingericht op urgente situaties. Een smartphone heb je immers altijd op zak, dus de noodzakelijke kennis hoe te handelen in een noodsituatie is dan snel voor handen. Ruim 1,3 miljoen Nederlanders hebben de EHBO-app van het Rode Kruis gedownload op hun smartphone.
 
EHBO-app redt levens
Uit een enquête onder 10.000 gebruikers blijkt dat 15 procent van hen de applicatie heeft gebruikt in een noodsituatie. Van deze mensen zegt 88 procent daardoor beter in staat te zijn geweest hulp te verlenen. Dit is belangrijk, want kennis van eerste hulp in de eerste minuten van een ongeval is cruciaal om levens te redden of letsel te beperken. Bij het onderzoek gaven bijna 50 mensen aan de app te hebben gebruikt tijdens de hulpverlening bij een hartstilstand. Zoals Rob uit Schijndel: de EHBO app gaf bij hem het ritme aan voor de reanimatie en zo redde hij het leven van een collega!